Cocktail met amontillado - Harvey Grunter

Gisteren begon ik mijn sherrycocktail-ontdekkingsreis met de briljante Toffee Negroni, een cocktail met amontillado sherry. In mijn post van gisteren, kun je ook alles lezen over de smaak van amontillado. Vandaag maak ik weer een cocktail met amontillado, maar met een veel krachtigere amontillado: de “Principe de Barbadillo” amontillado van Bodegas Barbadillo. Verder komen er een zoete rode vermouth en marasquin-likeur bij. Het is een stoere cocktail met stevige smaken.

Benieuwd naar meer cocktails met sherry? Hier vind je mijn andere sherrycocktails. Deze serie wordt de komende tijd verder uitgebreid.

Ingrediënten Hardy Grunter

Barbadillo amontillado “Principe de Barbadillo”
De sherry die ik hiervoor gebruikte is een mooie krachtige amontillado: “Principe de Barbadillo” amontillado van Bodegas Barbadillo. Fijne complexe amontillado. Donker amberkleurig. Heerlijke bijna zoete neus vol amandel en walnoot en karamel. Subtiele houttonen. In de mond droog, bijna ziltig en met verkwikkende zuurgraad. Lijkt ook een beetje op het karakter van een Brandy de Jerez, maar uiteraard zonder dat hoge alcoholpecentage van een brandy. “Aged 12 year” staat er sinds 2016 op de fles. In werkelijkheid heeft de wijn 8 jaar onder een florlaagje gerijpt en daarna nog ca. 7 jaar oxidatief, maar de 12 jaar is gegarandeerd.

Hardy Grunter
Een cocktail die Neil Grayshon in 2020 bedacht met amontillado, zoete rode vermouth en marasquin-likeur. Als amontillado nam hij Delicado, een 12 jaar oude amontillado van Gonzales-Byass; een sherry die alleen te koop is bij de Engelse supermarkt Waitrose. Deze sherry is lichter in kleur en smaak dan ‘mijn’ Principe de Barbadillo. De Hardy Grunter met de Barbadillo-amontillado levert een volle krachtige notige cocktail op. Met de Delicado zal de cocktail iets eleganter en lichter smaken.

Ingrediënten:

  • 60ml amontillado sherry
  • 22,5ml zoete vermouth (b.v. Martini Rosso)
  • 7,5ml marasquin (b.v. Luxardo).
  • IJsblokjes
  • Citroenschilletje

Bereiding:

  • Stir met ijs: amontillado, zoete vermouth en marasquin.
  • Giet via de strainer in een elegant (gekoeld) cocktailglas.
  • Garneer met een citroenschilletje.

¡Salud!

[recept via difforsguide.com; fotografie @vinissima]

© 2021 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming en verwijzing naar vinissima.nl worden overgenomen of gebruikt.