zwarte pasta met venkel tomaat en gambas

Toen we onlangs weer eens die heerlijke Portugese piri piri gamba’s maakten, heb ik lekker veel gamba’s gekocht. Ik vond het zonde om niets met die koppen en staarten te doen, dus heb ik voor het eerst gamba-olie ermee gemaakt. Die stond nu al even te shinen en dus wilde ik er perse wat mee doen. Ik bedacht deze mooie zwarte pasta met venkel, tomaat en gamba’s die ik afwerkte met de gamba-olie. Ook voor de saus gebruikte ik wat van die lekkere gamba-olie. De smaken worden er intenser van. Heb je geen gamba-olie, dan kun je het gerecht natuurlijk ook zonder maken en gewoon olijfolie gebruiken.

Ook voor de saus gebruikte ik wat van die lekkere gamba-olie. De smaken worden er intenser van.

venkel chilipepertjes en saffraan

Ingrediënten (voor 2 personen)
Je kunt dit gerecht op twee manieren maken. De plakken venkel bakken/grillen en onderop de pasta leggen. Of de venkel in kleine blokjes snijden en in de saus garen (zie alternatief onderaan).

  • Zwarte pasta, bijvoorbeeld tagliatelle of spaghetti, 100-125gr p.p.
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 chilipepertje, in fijne ringetjes (of neem 1-2TL gedroogde chilivlokken)
  • 1 venkelknol, in dunne plakjes (of in blokjes als je de venkel in de saus wilt garen; zie onderaan bij alternatief) (PS bewaar het venkelpluis voor de garnering)
  • 100ml witte wijn of Noilly Prat
  • 75ml visbouillon (van bouillonblokje)
  • 2 middelgrote tomaten, ontveld maar met zaadlijsten, in blokjes
  • 10 gambas of tijgergarnalen, schoongemaakt en zonder darmkanaal/kop/schalen maar met staart
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie
  • 2EL gamba-olie (zelfgemaakt of gekocht) (laat weg als je het niet hebt)
  • Optioneel: sap van een halve citroen

Bereiding

  • Fruit de ui ca. 5 minuten zachtjes in olijfolie of een mix van 1EL olijfolie en 1EL gamba-olie totdat de ui karameliseert. Voeg dan de knoflook en het chilipepertje toe en laat een minuut meebakken.
  • Voeg de wijn / Noilly Prat en tomatenparten toe en laat de saus ongeveer voor de helft inkoken (duurt ca. 15 minuten).
  • Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak ‘al dente’ (beetgaar). Bewaar voor het afgieten wat kookvocht!
  • Gril de plakken venkel op een grilplaat met wat olijfolie of bak in een pan gaar (ca. 4-5 minuten).
  • Bak de gambas in olijfolie of roomboter ca. 1 ½ minuut per kant totdat ze mooi roze zijn.
  • Laat de pasta uitlekken in een vergiet en vang wat kookvocht op (dit doe je om de saus eventueel wat aan te vullen).
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Tip: als de saus te dik is of je te weinig saus hebt, voeg dan wat pastawater toe, daar zit zetmeel in en dat bindt de saus op natuurlijke manier.
  • Wil je de saus iets frisser, voeg dan wat citroensap toe aan de saus.
  • Roer de saus met venkel en tomaat door de pasta.
  • Verdeel de plakken gegrilde venkel over de borden. Schep daar de pasta met saus over. Leg de gambas op de pasta. Optioneel: druppel er nog wat gamba-olie over en garneer met wat venkelpluis.

Alternatief:

  • Snij de venkel in kleine blokjes en fruit mee. Eerst ui 5 minuten, dan venkel 3 minuten, dan knoflook en chilipeper een minuut en vervolgens wijn, bouillon en tomaten erbij en ca. 10 minuten stoven en de saus indikken. Ik heb uiteindelijk dit gedaan (plus de saffraan die ik hieronder vermeld), maar
  • Je kunt ook saffraan 5 minuten inweken in warm water en samen met de wijn toevoegen.
Bereiding • Fruit de ui ca. 5 minuten zachtjes in olijfolie of een mix van 1EL olijfolie en 1EL gamba-olie totdat de ui karameliseert. Voeg dan de knoflook en het chilipepertje toe en laat een minuut meebakken. • Voeg de wijn / Noilly Prat en tomatenparten toe en laat de saus ongeveer voor de helft inkoken (duurt ca. 15 minuten). • Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak ‘al dente’ (beetgaar). Bewaar voor het afgieten wat kookvocht! • Gril de plakken venkel op een grilplaat met wat olijfolie of bak in een pan gaar (ca. 4-5 minuten). • Bak de gambas in olijfolie of roomboter ca. 1 ½ minuut per kant totdat ze mooi roze zijn. • Laat de pasta uitlekken in een vergiet en vang wat kookvocht op (dit doe je om de saus eventueel wat aan te vullen). • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper. Tip: als de saus te dik is of je te weinig saus hebt, voeg dan wat pastawater toe, daar zit zetmeel in en dat bindt de saus op natuurlijke manier. • Wil je de saus iets frisser, voeg dan wat citroensap toe aan de saus. • Roer de saus met venkel en tomaat door de pasta. • Verdeel de plakken gegrilde venkel over de borden. Schep daar de pasta met saus over. Leg de gambas op de pasta. Optioneel: druppel er nog wat gamba-olie over en garneer met wat venkelpluis. Alternatief: • Snij de venkel in kleine blokjes en fruit mee. Eerst ui 5 minuten, dan venkel 3 minuten, dan knoflook en chilipeper een minuut en vervolgens wijn, bouillon en tomaten erbij en ca. 10 minuten stoven en de saus indikken. Ik heb uiteindelijk dit gedaan (plus de saffraan die ik hieronder vermeld), maar • Je kunt ook saffraan 5 minuten inweken in warm water en samen met de wijn toevoegen.
gambas en zwarte pasta
Villa Blanche chardonnay van Calmel et Joseph

Wijntip: kies voor een lekkere volle witte wijn met houtrijping. Bijvoorbeeld een Lugana als je Italiaans wilt. Of kies voor een chardonnay met houtrijping, zoals wij deden. De 2021 Pays d’Oc, “Villa Blanche” van Calmel & Joseph bijvoorbeeld. Een mooi wijn van 100% chardonnay met subtiele houttonen (30% van de wijn heeft 3 maanden houtrijping op 1 jaar oude barriques). Wij karaffeerden de wijn nog zodat ie extra subtiel werd en perfect paste. Zacht, romig, milde zuren. Perzik en delicate houttonen. Vleugje vanille.