chipotle-steak en corn slaw

Ik ben een grote fan van het smakelijk vlees van bavette. Ik heb het al tal van keren gemaakt en wil liefst elke keer een andere variant maken. Dit keer had ik zin in chipotle, de rokerige Mexicaanse pepertjes. Het werd een simpele doeltreffende marinade van chipotle, knoflook en limoensap. Wat erbij? Ik stuitte op ‘corn slaw’, een variant op de Amerikaanse coleslaw die ik zelf altijd met paarse spitskool maak. Met gegrilde maïs erin wordt die corn slaw nog lekkerder en met homemade tacokruiden in de dressing werd dat een mooi Mexicaans feestje op tafel.l.

maïskorrels afsnijden
corn slaw

Ingrediënten (2 personen)
Voor de chipotle-steak:

·       1 bavette (ca. 400gr)

·       Zout en versgemalen peper

·       1 knoflookteentje, fijngesnipperd

·       1EL limoensap

·       1EL diced chipotle pepper (van La Morena)

·       2EL olijfolie

Voor de corn slaw:

·       2 voorverpakte gekookte maïskolven (of neem maïskorrels uit een blikje)

·       Olijfolie om in te grillen

·       Een halve paarse spitskool, fijngesneden

·       Een halve winterpeen, in juliennereepjes

·       1 groen jalapeño-pepertje, in fijne blokjes gesneden

·       Dressing (zie hieronder)

Dressing voor de corn slaw:

·       5EL mayonaise

·       2EL zure room

·       2EL kant-en-klare tacokruiden. Of maak zelf tacokruiden (zie hieronder).

·       1EL wijn- of ciderazijn

·       1EL citroensap

·       1TL dijonmosterd

·       1TL ahornsiroop

·       (selderij)zout en versgemalen peper

Voor de zelfgemaakte tacokruiden:

De tacokruiden had ik al eerder gemaakt, maar ik geef je hier nog even weer het recept om ze zelf te maken.

·       2TL paprikapoeder

·       1TL chili- of cayennepoeder

·       1TL knoflookpoeder of een gehakt knoflookteentje

·       2TL oregano

·       1TL uienpoeder

·       2TL komijn (heb ik weggelaten, want ik hou er niet van, maar is wel een normaal onderdeel)

·       ½TL gerookte paprikapoeder (optioneel maar wel lekker)

·       1TL zout

Bereiding
Corn slaw:

  • Maak eerst de salade zodat die kan intrekken.
  • Begin met het grillen van de maïskolfjes in een grilpan met een klein beetje olie. Je kunt ook maïskorrels uit blik nemen, maar juist het gegrilde/rokerige is er erg lekker bij.
  • Laat de maïskolfjes afkoelen en snij met een scherp mes alle korrels eraf.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de tacokruiden (of gebruik kant-en-klare kruiden).
  • Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
  • Hussel de dressing door de spitskool, wortelreepjes en jalapeño.
  • Laat de salade vervolgens minstens een uurtje intrekken. PS de salade is ook de volgende dag als lunchsalade lekker.

Chipotle-steak:

  • Maak ondertussen de marinade voor de steak. Vermeng alle ingrediënten voor marinade. Bestrooi de steak met zout en peper en leg in de marinade. Marineer ongeveer een uurtje.
  • Haal de bavette een half uur voor het bakken/grillen uit de koelkast om op kamertemperatuur te brengen.
  • Haal de bavette uit de marinade en bak goudbruin in een (gril)pan of op de grilplaat. Ca. 4 minuten per kant. Laat daarna even rusten en snij in reepjes.
  • Serveer met de corn slaw en bijvoorbeeld frietjes.

Wijntip: een stevige rode wijn uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika past hier goed bij. Denk aan malbec of cabernet sauvignon uit Argentinië of carmenère of syrah/shiraz uit Chili. Californische zinfandel kan ook. net Als natuurlijk tal van andere stevige rode wijnen.

chipotle-steak met Argentijnse malbec en rode Douro
corn slaw en chipotle-steak