Heb je teveel bloemkool of zin in een lekker hapje of bijgerecht? Maak dan eens zoetzure bloemkool. Zoetzure bloemkool is zo gemaakt, je kunt er lekker mee variëren, je kunt het weken bewaren en het is lekker bij allerlei gerechten.
Tip: ingemaakte groenten zijn ook een leuk cadeautje!
Wat doe je met zoetzure bloemkool?
Zoetzure bloemkool is lekker op brood, als borrelhapje, bij de borrelplank met kaas of charcuterie, in salades, bij hamburgers of steak, of als bijgerecht.
Ik at het bij oude kaas, en op een boterham met pastrami, lekkere mosterd en de zoetzure bloemkool. Aanrader! Nog meer ideeën:
- Gebruik het als antipasta. Italianen hebben trouwens hun versie die ze ‘giardiniera’ noemen (gemengde groenten in het zuur; tafelzuur), of ‘sottaceti’ genoemd , wat letterlijk ‘onder azijn’ betekent.
- Amerikanen eten pickles, waaronder deze zoetzure bloemkool, graag bij een muffuletta sandwich. De muffuletta of muffaletta is naar Amerika gebracht door de Siciliaan Salvatore Lupi in 1906 en is een zeer populaire sandwich in New Orleans. Men gebruikt er Siciliaans sesambrood (de muffuletta) voor dat gevuld met met een laagje dunne plakjes Italiaanse vleeswaren (salami, mortadella èn prosciutto), kaas (b.v. provolone en/of mozzarella) en olijfolie. De pickles eet je erop of erbij. Of je koopt kant-en-klare ‘olive salad’ of Italiaanse giardiniera met pickles en olijfolie.
- De Amerikanen eten het ook op een ‘steak sandwich’ of bij een hotdog.
- Hussel ze door een (aardappel)salade.
- Serveer bij een steak of worst, bij stamppot, op een broodje met (rauwe) ham.
- Als bijgerecht bij bijvoorbeeld Indiase curry of Koreaanse bulgogi.
- Bij een kaasplankje of bij charcuterie is het ook erg lekker en fris.
Tip: ingemaakte groenten zijn ook een leuk cadeautje!
Variëren
Ik heb al eerder groenten ingelegd, zoals ingelegde paddenstoelen en zoetzure chioggiabietjes. Dit keer gebruikte ik sushi-azijn, die is vrij mild, en als specerijen kardemom, mosterdzaadjes en kurkuma. Maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met de azijn (b.v. ciderazijn, witte wijnazijn of sherryazijn) en specerijen (zoals korianderzaadjes, komijn, peper- of pimentkorrels, kaneel, steranijs, gedroogde of verse laurierblaadjes, verse dille etc.). Ook kun je uienringetjes of gekneusde verse knoflook en plakjes verse gember toevoegen, of verse of gedroogde rode pepertjes.Zorg wel dat de specerijen qua stijl bijelkaar passen.
Je kunt trouwens ook variëren met de groenten en er bijvoorbeeld wortel of rode paprika aan toevoegen. Of venkel, radijs, komkommer, sperziebonen, bleekselderij etc.
Ingrediënten
- 250-300gr bloemkool, in kleine roosjes
- 150ml sushi-azijn (of ciderazijn)
- 50-60gr suiker (hoeveelheid afhankelijk van je smaak; experimenteer er gewoon wat mee)
- 1TL kurkumapoeder
- 2TL mosterdzaadjes
- 6 kardemompeulen
- Een snufje zout
Bereiding
- Steriliseer eerst de wekpot/Weckpot en de deksel door ze ca. 10 minuten in heet water te koken.
- Breng azijn, suiker, zout en specerijen aan de kook en laat 3 minuten zachtjes trekken.
- Vervolgens heb ik de bloemkoolroosjes er nog 2 minuten zachtjes in gekookt.
- Doe daarna de bloemkoolroosjes met hete marinade in een gesteriliseerde pot. Laat alles afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast.
- Laat minstens een dag, maar liever een paar dagen, trekken voordat je de zoetzure bloemkool gebruikt. Ze zijn na openen nog zeker een paar weken houdbaar.
Eet smakelijk!
Geef een reactie