Zoetzure chioggia bietjes

Voor een garnering kocht ik twee kleine chioggiabietjes. Je weet wel, die mooie decoratieve wit-rode bietjes. Ik heb ze ingelegd zodat ze lekker knapperig bleven en zoetzuur werden. Lekker en supermakkelijk. Je kunt de plakjes als garnering gebruiken bij een gerecht of op de boterham of in een salade verwerken. Of geef een potje cadeau!

Zoetzure chioggiabietjes

Ingrediënten

  • 2 chioggiabietjes
  • 75ml azijn (ciderazijn, witte wijnazijn)
  • 75ml water
  • 75gr suiker
  • ½ TL zout
  • En naar wens de specerijen waar je trek in hebt. Ik hield het ingetogen met pimentkorrels en witte mosterdzaadjes. Maar je kunt er ook aan toevoegen b.v. kaneel, steranijs, kruidnagel, peperkorrels, venkelzaadjes, korianderzaadjes, kardemompeulen, plakjes verse gember, laurierblaadjes etc. Zorg wel dat de specerijen bijelkaar passen. Ook kun je uienringetjes of knoflook toevoegen.

Bereiding

  • Was en boen de bietjes schoon of schil ze.
  • Snij ze met de mandoline in flinterdunne plakjes.
  • Breng azijn, water, suiker en zout aan de kook en laat 5 minuten zachtjes trekken. Voeg de laatste minuut de specerijen toe.
  • Leg de bietenplakjes in een gesteriliseerde glazen (Weck-)pot.
  • Giet het azijnmengsel erop en sluit de pot. Laat afkoelen en zet in de koelkast.
  • Laat minstens een dag, maar liever een paar dagen, trekken voordat je de ingelegde bietjes gebruikt. Ze zijn na openen nog zeker een paar weken houdbaar.