véraison

Wijnweetje: véraison. Deze foto toont de véraison van de rondo-druiven in de Haagse Stadswijngaard, alweer een week geleden. De véraison is het moment waarop de druiven van groen naar blauw (blauwe druiven) of groenachtig wit (witte druiven) overgaan. Deze kleurverandering is het mooiste te zien bij blauwe druiven.

De véraison is de verkleuring van de schil van de druiven. Hiermee wordt de laatste rijpingsfase ingezet. Het is een belangrijk punt in de rijping van druiven. Vanaf de bloei (floraison) tot dit punt duurt het meestal ca. twee maanden (60 dagen). De véraison markeert de laatste rijpingsfase van de druiven. Vanaf dit moment duurt het meestal nog ca. 40 dagen tot de oogst. De zuurgraad van de druiven neemt nu af en het suikergehalte stijgt. De druiven worden rijper.

Druiven worden geoogst als ze fysiologisch rijp zijn. Fysiologische rijpheid heeft niet alleen met de ideale zuurgraad en het ideale suikergehalte te maken, maar ook met de rijpheid van tannines op de schilletjes, van de steeltjes en in de pitten.

Benieuwd of de oogst dit jaar door de hitte toch vroeger is; in Duitsland is dit jaar de eerste oogst ooit geweest (op 6 augustus).

Inmiddels zijn er trouwens netten om de trossen geplaatst bij de Haagse Stadswijngaard, omdat de vogels ook gek op rijpe druifjes zijn…