Filipijnse Kip Adobo

Filipijnse Kip Adobo gemaakt. Filipijns eten, ik had daar niet meteen een referentie bij. Maar ik kreeg onlangs een kleine opdracht om mee te helpen met de wijnkeuze voor het exporteren van rosé naar de Filippijnen. Dus las ik me in in de Filipijnse keuken en welke wijn daarbij past. We proefden veel wijnen en selecteerden er uiteindelijk drie in verschillende prijsklasses. En we gingen bij het enige Filipijnse restaurant in Nederland (Baryo Pilipinas in Den Haag) eten om te kijken bij welke gerechten de wijnen het beste pasten. Een van de gerechten die ik erg lekker vond was Chicken Adobo, een van de populairste Filipijnse gerechten. Ik besloot die zelf ook te maken. Het resultaat is mijn versie van Filipijnse Kip Adobo. Met rijst en gekarameliseerde bospeen. Dat laatste is niet heel Filipijns denk ik, maar het zoete van de peentjes past geweldig bij het zoute van de kip met sojasaus! Uiteraard dronk ik er ook een lekkere fruitige Provence-rosé bij; fijne combi!

Het Filipijnse gerecht Adobo wordt meestal bereid met kip of varkensvlees. Voor kip worden vaak drumstickjes of zelfs vleugeltjes gebruikt, maar ik ben niet zo van het kluiven, dus ik heb voor dit recept kippendijtjes gebruikt. Die kun je lekker lang stoven en ze worden heerlijk mals door sojasaus en azijn met veel knoflook. Dat lust toch iedereen!? En het is nog supermakkelijk ook.

Kip Adobo is een van de populairste Filippijnse gerechten. De kip wordt mals door het vlees lang te marineren en daarna te stoven in sojasaus en azijn met veel knoflook. Dat lust toch iedereen!?

Ingrediënten (4-6 personen)

 • 1 kilo kippendijtjes
 • 3 laurierblaadjes
 • 150ml sojasaus
 • 150ml witte azijn of ciderazijn (of palmazijn als je dat kunt krijgen)
 • 300ml water
 • 6 knoflookteentjes, geplet (meer mag ook, sommigen doen er een hele bol in)
 • Olijfolie
 • 2EL bruine suiker
 • Een paar hele peperkorrels
 • Optioneel: chilipepertjes/rawit en bosuiringetjes
 • Erbij: rijst en gekarameliseerde bospeen (of wokgroenten)

Bereiding

 1. Begin met het maken van de marinade voor de kip. Lang marineren is hier het geheim voor succes. Een nacht of een dag is het mooiste. Een paar uur is het minimum. Leg de kippendijtjes in een schaal en marineer ze met de sojasaus, azijn en knoflook. De gebruikelijke verhouding tussen azijn en sojasaus is 1:1, maar afhankelijk van je eigen voorkeur kun je ook 2:1 (dus meer azijn) doen. Ik heb 1:1 gedaan als uitgangspunt omdat ik het gerecht voor het eerst gemaakt heb. Vanaf hier heb ik een referentie en kan ik de volgende keer andere verhoudingen uitproberen. Daarnaast hangt het af van de zoutheid van je sojasaus! Ik nam op advies normale (rode) Kikkoman, maar neem volgende keer weer die met groene dop (met minder zout). En misschien probeer ik volgende keer iets meer azijn dan sojasaus, gewoon wat experimenteren.
 2. Haal de kippendijen uit de marinade en braad ze aan beide zijden een paar minuten aan.
 3. Giet de marinade en het water erbij en de laurierblaadjes, peperkorrels en suiker. Als je wilt: dunne ringetjes chilipeper of rawit. Laat 45 minuten zachtjes sudderen.
 4. Dik eventueel de saus nog wat in als die te dun is.
 5. Garneer met wat bosuiringetjes en geef er rijst bij.

Gekarameliseerde bospeen
Ik wilde groente bij het gerecht en serveerde er gekarameliseerde bospeen bij. Dat bleek een goede combinatie, want het zoete van de gekarameliseerde bospeen gaf een mooi tegenspel bij de zoute kip. En zo maak je de bospeen klaar:

 • Rasp de bospeen en snij in plakken of stukken.
 • Bak de bospeen een paar minuten in bakboter.
 • Giet er nu wat honing over en bak nog twee minuten.
 • Giet er groentenbouillon over en laat de bospeen ca. 8-10 minuten gaar worden. Je kunt daarbij (een deel van die tijd) de deksel op de pan houden.
 • Laat tenslotte de bouillon verkoken en bak of wok net zo lang tot de bospeen karameliseert en glanzend wordt.

Wijntip: het gerecht is hoog op smaak. Zeer zout, wat zuur en een beetje zoet, zeker met de bospeen erbij. Ik heb er een soepele fruitige rosé met milde zuren uit de Provence bij gedaan. Kies sowieso een soepele wijn, zelfs eentje (wit of rosé) met een klein aangenaam zoetje past goed.

Eet smakelijk!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl

ingrediënten Filipijnse Kip Adobo
sudderen Filipijnse Kip Adobo