IMG_1268Gisteren was er weer een nieuwe editie van het WIJNinstituut WIJNproefpanel. Zoals inmiddels traditie is, bestond het proefpanel uit drie wijndocenten van het WIJNinstituut en een aantal enthousiaste (oud-)cursisten. De sfeer zat er meteen in, want twee van onze cursisten hadden net SWEN2-Wijnbrevet gehaald, waarbij eentje zelfs met een 9 ½! Mitchell, gefeliciteerd!

‘Wijntje’ onder zes euro
We proefden gisteren maar liefst 26 wijnen, 13x wit en 13x rood. De criteria: wijnen onder de €6 die landelijk verkrijgbaar zijn bij supermarkt, wijnketen of inkooporganisatie. Dat mogen ook aanbiedingen zijn.

Net als de vorige keer in november 2012 viel ons ook nu weer op dat je soms prima wijnen onder de zes euro kunt krijgen, maar dat de kwaliteit van wit ons over het algemeen beter bevalt dan die van rode wijnen. Waarom? Is het moeilijker om onder de zes euro een redelijke kwaliteit in rood te krijgen? Geen idee. Met de kerstdagen nog in ons achterhoofd, verwezen we een deel van de rode wijnen naar aardige basiswijn voor Glühwein. Een nieuw, maar niet serieus selectiecriterium. Wat is dan wel het selectiecriterium van het WIJNproefpanel? De wijn moet lekker drinkbaar zijn, zonder fouten, zonder scherpe kantjes, zonder vreemde (bij)smaakjes. Gewoon een oké wijn dus. Niet alleen maar eendimensionale harde wijn met veel te veel zuren, te slap of te zoet, maar gewoon prima. Zo kijken per slot van rekening de meeste wijndrinkers tegen een ‘wijntje’ aan. Boven de zes euro wordt het allemaal wat serieuzer.

IMG_1267Sauvignon wint
De witte serie was zoals gezegd wederom wat beter dan de rode serie. De wijnen van sauvignon blanc vielen niet tegen. Wel veel bitters, maar ook fris. De wijnen met een blend waarin sauvignon zat, bevielen ons dit keer overaal het beste. Wat meer structuur en niet zo vlak een eendimensionaal. De winnaars komen dit keer uit beide categorieën: sauvignon en blend met sauvignon. Opvallend! De andere witte wijnen waren zeer divers. Van rebula tot ,macabeo, van traditionele chardonnay tot grauburgunder. Soms aardig, soms gewoonweg met een vreemd en afwijkend aroma dat een breed publiek vast niet zal aanspreken.

Winnaars wit
1. 2012 Gascogne, 60% colombard / 20% sauvignon / 20% gros manseng, Cuvée Marine, Domaine de Menard (Grape District €5,79)
2. 2011 Slovenia, sauvignon blanc en pinot gris, Puklavec & Friends (€4,39)
3. 2012 Valle Central / Chili, sauvignon blanc, Alpaca (C1000 €3,999)
3. 2011 Marlborough / Nieuw-Zeeland, sauvignon blanc, Estate Selection, Cimarosa (Lidl €3,99)

IMG_1265Merlot wint
Merlot was de winnaar bij rood dit keer. Sommige rode wijnen hadden duidelijk een te ontwikkeld bouquet; in normaal Nederlands: ze waren eigenlijk al te ver heen en die wijnen kun je niet meer bewaren en spreken de meeste wijndrinkers zeker niet aan. Twee Portugezen hadden helaas kurk. Nou ja, Portugal heeft dankzij de vele kurkeiken wel wat met kurk, maar in je wijn proeven is natuurlijk zonde…

Winnaars rood
1. 2011 Valle Central / Chili, merlot, Los Gansos (Jumbo €4,49)
2. 2011 Vinho Regional Lisboa, touriga nacional / catelão / camrat, tinto, Vista Nova (Grape District €5,29)
3. Pays d’Oc, merlot / marselan, Domaine Roux (Em-té super €5,19)