Oostenrijk wijnweek - Gager vitikult
Gisteren stond een fijne Oostenrijkse winterwijn op het programma. We maakten er een smakelijke runderbavette bij. De blaufränkisch “Vitikult” van Weingut Gager blijkt een schot in de roos en is een prachtig voorbeeld van hoe mooi blaufränkisch in Mittelburgenland kan zijn. Diep van kleur, vol van smaak.

IMG_1153Naam: 2009 Burgenland, blaufränkisch “Vitikult”, Weingut Gager
Producent: Weingut Gager is gevestigd in Deutschkreutz in het Mittelburgenland. Volgens Oostenrijkgids Falstaff behoort het familiebedrijf sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw tot de beste wijnbedrijven van Oostenrijk. Gager maakt alleen rode wijnen en die zijn over het algemeen gestructureerd en krachtig.Op de 35 hectare staan op zware zand- en leembodem onder andere blaufränkisch, zweigelt en rösler naast cabernet sauvignon, merlot, syrah en zelfs tannat. De “Quattro” (van vier druivenrassen, namelijk cabernet, blaufränkisch, zweigelt en merlot) en de “Cablot” (van cabernet en merlot) zijn de blendtoppers van het huis. De blaufränkisch Vitikult krijgt 89 Falstaff-punten.
Land/gebied: Oostenrijk, Burgenland
Type: rood
Kleur: roodpaars
Zoetheid: extratrocken (maar 1,6 gram restsuiker per liter)
Alcoholpercentage: 14%
vitikult_logo_4c_1_rgbDruivenras: blaufränkisch. Blaufränkisch speelt alleen in Mittelburgenland de belangrijkste rol in de wijnproductie. De streek wordt ook wel eens Blaufränkischland genoemd. Daarom is Gager lid van Vitikult, een groep van acht gerenommeerde en kwaliteitsbewuste wijnproducenten uit Mittelburgenland die van wijn ‘cult’ willen maken. Ze zijn gespecialiseerd in blaufränkisch en ze vinden het belangrijk om met dit ras de beste kwaliteit na te streven en het daarmee nog meer onder de aandacht te brengen. Andere leden van Vitikult zijn onder andere Weingut Heinrich en Weingut osef Igler.
Productie: Rijping in barriques.
Smaakprofiel: Gul in de neus. Sappig in de mond. Veel sap en fruit. Bramen. Pruimen. Laurier. Elegant. Stevige zuurgraad met veel frisse zuren. Wat drogende tannines. In de ontwikkeling merk je pas de barriquesrijping. Wat branderig.
Waardering: *** goed
Wijn-spijs: rundvlees, kalfsvlees, kalfsniertjes met sjalotjes in rode wijn. Wij dronken de wijn bij runderbavette met een overschotel van rode bietjes, peer en rode ui besprenkeld met wat frambozenazijn en honing. Dat ging primna en de wijn werd er zelfs zachter door.
Meer info: www.weingut-gager.at en www.vitikult.at