Sula IMG_1149De wereld van de wijn wordt steeds groter. Wijn kwam vroegâh uit Frankrijk, Italië, Duitsland of Spanje, of desnoods uit Oostenrijk, Griekenland en Hongarije. Na Chili, Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland kwamen er wijnlanden als Georgië en China bij. En nu is er ook wijn uit India! Is het wat…? Best wel! Verrassend zuiver en prettig zelfs. Geloof me…wijn uit India komt eraan…!

Correct
Ik maakte al eerder kennis met Indiase wijnen, en wel tijdens mijn vakantie naar Noord-India in 2010. Enkele wijnen herinner ik me nog, onder andere de Sula shiraz en Sula chenin blanc en de topbubbel van India, de Omar Khayyam. Ik heb toen zeker meer dan tien verschillende Indiase wijnen geproefd. Mijn indruk was destijds: niet heel complex en de witte wijnen met een klein zoetje. Wel allemaal op zijn minst correct en zuiver, foutloos dus. Dat is al een hele prestatie voor een jong wijnland zonder wijntraditie!

Een verslag van een proeverij van Indiase sommeliers (India Wine Challenge 2008 ) stelt dat Indiaas wit voorlopig beter is dan de rode wijn. Zeker de chenin blanc is volgens sommelierindia.com goed. Dat was ook mijn ervaring. De sauvignon blanc uit India is clean en subtiel, maar mist de typerende grastonen. Veel rood schijnt last te hebben van groene tannines en is ‘over oaked’. Cabernet sauvignon valt nog wat tegen. Shiraz heeft de meeste potentie. De toekomst zal leren of dat verschil verdwijnt; de proeverij is alweer vier jaar geleden en ongetwijfeld is er in die tijd al een en ander veranderd.

de 7 wijnregios van IndiaMaharashtra
Sinds de 80-ger jaren van de vorige eeuw is er meer en meer belangstelling in India voor wijn, zeker het laatste decennium met een welvarendere middenklasse. Wijnbouw vindt in India vooral plaats in de regio Maharashtra met wijnhoofdstad Nashik in de gelijknamige valley als middelpunt. Maar er zijn meer gebieden met wijnbouw. De belangrijkste wijngebieden bevinden zich in het Noorden van India (het wat koelere Kashmir en Punjab) en in het Zuiden (Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Goa en het hete Tamil Nadu).

Er zijn tal van druivenrassen te vinden in India, zowel inheemse als de bekende Frans-internationale als sauvignon blanc, chenin blanc, viognier, cabernet sauvignon en syrah. Bekende inheemse rassen zijn bijvoorbeeld Anabeshahi, Arkavati en Arkashyam. Populaire druiven zijn ook de Bangalore Blue (Isabella) en Gulabi (Black Muscat), de Turkse Sultana beslaat zelfs bijna de helft van de totale Indiase aanplant.

In 2012 produceerde India al 11,5 miljoen flessen wijn. De gemiddelde wijnconsumptie – per hoofd van de bevolking – is nog geen 10 mililiter, maar geloof me… wijn uit India komt eraan!

Enkele bekende Indiase wijnproducenten zijn: Chateau Indage (in Narayangaon, wijnen sinds 1989, met onder andere de sparkling Marquise de Pompadour), Sula Vineyard (in Nashik Valley, voorloper in wijngebied Maharashtra waar de overheid nu wijnbouw stimuleert en momenteel de grootste Indiase wijnproducent), Grover Vineyards (hooggelegen wijngaarden nabij Bangalore, wijnen van uitsluitend nvitis vinifera sinds 1988 met advies van Michel Rolland), Vintage Wines (nabij Nashik, klein maar fijn met serie “Reveilo”), Vinicola (in Goa), Nine Hills (Pernod Ricard India, de eerste wijnen die in India door een multinational worden geproduceerd met de Franse wijnmaker Jean-Manuel-Jacquinot, nabij Nashik), en verder onder meer Big Banyan Vineyards (premium wijndivisie van Paul John Enterprise, wordt geleid door de Italiaanse wijnmaker Lucio Matricardi), Chateau d’Ori (een rond gebouw naar Frans voorbeeld met plaats voor 72 rvs-tanks en 300 barriques, in Nashik), Vallonné Vinyards ( de eerste boutique-wijngaard, 160 km ten noordoosten van Mumbai met een Franse wijnmaakster), Zampa Vineyards, York Winery, Four Seasons Vineyard.

Sula Vineyards
Vinissima proefde nu twee wijnen van Sula Vineyards uit Nashik. Victor Petit van AsianWines importeert ze sinds kort. Het wijnhuis Sula ligt zo’n 180 kilometer van Bombay in het gebied Maharashtra. Negentig procent van de Indiase wijn komt uit dit gebied. Rajeev Suresh Samant is de oprichter van Sula. Hij ontdekte zijn passie voor wijn tijdens zijn studie in San Francisco en smokkelde zinfandel-stokken naar india. Sula bestaat sinds 1999.

Sula viognier IMG_1151Witte topper
We proefden eerst de 2012 Nashik, viognier, “Dindori Reserve” van Sula Vineyards. De druiven komen van de kenmerkende rode bodem van het landgoed Dindori.

De wijn is gelig. In de neus tropisch en mineralig. In de mond droog (maar niet strakdroog, bijna off-dry) met frisse zachte zuren. Ook hier kalkachtig-mineralig. Perzik. Ananas, abrikoos. Floraal en zelfs wat geparfumeerd. Zuiver en met een mooi zoet-zuur spel. 14% alcohol. Middellange afdronk. Aangenaam. Verrassend correct voor zo’n jong wijnland. De wijn behoort in India tot de toppers in wit.

Indiase viognier bij spijs…
Net als een Indiase semillon die we in India zelf dronken, is de viognier van Sula ook niet strakdroog. De vraag is of Sula voor de thuismarkt produceert, of vooral voor de export. Voor de thuismarkt, met al z’n pittige curries en spicy gerechten, is een strakdroge wijn met een hoge zuurgraad natuurlijk vrij zinloos. De wijn past domweg niet bij dat soort eten. Een off-dry wijn past dan veel beter bij de pit. En: veel Nederlanders houden helemaal niet van strakdroog, dus dan valt deze wijn zeker in de smaak!

Welk gerecht te maken bij een viognier uit India die je nog niet hebt opengetrokken? De site van Sula zei: “aperitief, oesters en schelpdieren”. Oesters…!? Lijkt me helemaal niet. Vergeet dat advies. Wij maakten er – op advies van de importeur (Asian Wines) – snoekbaars met een zuurkoolstampotje en mosterdsaus bij. Goeie tip. Het zoet-zuurspel vind je terug in het stampotje en de wijn kan prima op tegen de smakelijke vis. De mosterdsaus voegde weinig toe, maar stoorde ook niet. Al met al een prima vino-culinaire ervaring.
Overigens maakte restaurant De Lindehof (in Nuenen) enkele prachtige gerechtjes bij deze wijn, namelijk drie variaties met ganzenlever: een terrine van ganzenlever, chutney van rozenbottel-tomaat, appelgelly en pata negra; een panna cotta van ganzenlever en appel; en gebakken ganzenlever. Lijkt me er heerlijk bij!

Sula zinfandel IMG_1282Zinfandel uit…India!?
Tot nu toe heb ik mijn cursisten altijd verteld dat zinfandel alleen in de USA aangeplant wordt. Los van het feit dat dit in wezen hetzelfde ras is als primitivo, plavac mali en de oude benaming tribidag. Dat een Indiase wijnproducent op het idee komt om zinfandel te gebruiken…tja, verrassend! Wellicht komt het interesse in dit druivenras door de bijnaam van Nashik valley waar Sula thuis is. Nashik wordt ook wel de Napa Valley van India genoemd!
Wij proefden 2011 Nashik, zinfandel van Sula Vineyards. De wijn is soepel, kruidig, zeer spicy, aards, boers. Rijp donker fruit en wat rubber in de afdronk. Middellange afdronk. 14% alcohol. Mooie warme doorstoofde zinfandel.

Indiase zinfandel bij spijs…
Wat te eten bij de zinfandel? De producent stelt vrij algemeen voor pizza en pasta. Maar ook: kip tikka. Omdat we toch één Indiaas gerecht wilden maken, werd het kip tikka met rijst en naanbrood en raita (onze variant: joghurt met komkommer, avocado en bieslook). Dat pasta na wat aanpassingen van het gerecht uitstekend. De wijn heeft echt baat bij een pittig gerecht! De eerste poging van het gerecht was oké, maar het gerecht miste nog wat pittigheid om echt goed te passen. Na wat extra gestrooid te hebben met wat chilipepers, paste de wijn uitstekend. De wijn verlaagt de pit in het gerecht zelfs en wordt zelf fluwelig zacht!

Mooi experiment!

Meer info:
http://sulawines.com
www.asianwines.nl (twitter: @AsianWines)
http://wineindia.in (twitter: @Wineind)