Ik had vandaag zin in udon noodles. Dat kan je soms zo hebben. Een lekkere dampende schaal voor je neus. Heerlijk.

Ik koos voor een variant met reepjes biefstuk, shiitake paddenstoelen en bimi (Chinese broccoli). Gewokt met knoflook, verse geraspte gember en ragfijn gesneden chilipeper. En in de saus wat sojasaus en mirin. Verder op smaak gebracht met zout en peper en op het bord nog wat sesamzaadjes erover (in de smaakjes knoflook en gerookt). 

Afblussen met whiskey

Wat erbij te drinken? Stevig rood is een optie. Ik had nog een fles 2013 Coonawarra, cabernet sauvignon ‘double barrel’ van Jacob’s Creek liggen. Dus die werd het. Double barrel…? Ja, dat blijkt bij nader inzien dus een wijn te zijn die tweemaal een houten vat heeft gezien. Eerst 18 maanden houtrijping in traditionele vaten. Daarna nog 4-6 welen in vaten waar eerst Ierse whiskey zat.

De producent adviseert lamsrack of gegrilde aubergine bij deze wijn. Maar … Ierse whiskey…!? Dat bracht me op een idee. Ik heb dus eerst mijn biefstukreepjes aangebraden en vervolgens afgeblust met Jameson, de fluweelzachte Ierse whiskey! Dat bleek een gouden greep, want de ‘double barrel’ cabernet sauvignon van Jacob’s Creek paste er geweldig bij. 

Double barrel

De ‘Double barrel cabernet sauvignon’ is dus gerijpt op Ierse whiskeyvaten. Proef je dat? Ik denk het wel. De wijn is uitzonderlijk zacht. Dik. Vol. Rijp donker fruit met een hoofdrol voor cassis en bramen. Zachte zuren en rijpe tannines. Lichte minty toets van ‘After Eight’. Echt zacht, rond en rijp; compleet anders dan de cabernet sauvignon in Frankrijk c.q. de Bordeaux. 

Overigens heeft Jacob’s Creek meer geëxperimenteerd met whisk(e)yvaten. De shiraz blijkt het beste tot zijn recht te komen in vaten van Schotse whisky. We zijn benieuwd…

Meer info

De wijn is “in een gelimiteerde oplage” vanaf eind oktober als een van de eerste landen buiten Australië te koop in Nederland. (Albert Heijn, geselecteerde vestigingen en AH Online, €12,99)