In de koelkast gekeken wat er nog aan eten lag. De trefwoorden voor het koken werden: kalkoen en pastinaak. Dat werd dus uiteindelijk kalkoen-pastinaak curry met rijst. Wat erbij te drinken…?

Het werd de FAT Bastard chardonnay uit de Pays d’Oc, verkrijgbaar bij de Appie (€5,99). Z’n milde zuren en rondheid passen uitstekend bij de pittige curry. Verder wat tropisch fruit en een vleugje vanille. Een ronde volle wijn met een leuk verhaal.

“ZAT is what you call eh PHET bast-ard”
FAT bastard…wat een naam voor een Franse wijn. Het merk is voortgekomen uit de samenwerking van de Franse wijnmaker Thierry Boudinaud en de Australische wijnrebel Guy Anderson. Het begon met een experiment van Thierry die een deel van de wijn lange tijd op de droesem in het vat had laten rijpen. De wijn werd er vol en rond van. Hij liet de wijn aan Guy proeven en Thierry schijnt toen in zijn onovertroffen Franse accent uitgeroepen te hebben: “Now zat is what you call eh PHET bast-ard!” De chardonnay viel in de smaak en het verhaal van FAT bastard was geboren. Later is het assortiment uitgebreid.

De chardonnay past goed bij pittige en oosterse gerechten, maar ook bij gerookte zalm en gerechten met kip of kalkoen.

Bedreigde dwergnijlpaarden
Het nijlpaard op het etiket symboliseert volgens de producent “een dikke vriend en een goede lobbes” voor de wijndrinker die ‘m kiest. FAT bastard biedt in totaal 6 wijnen van 1 druivenras (chardonnay en sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah), allemaal in de categorie toegankelijk. De merlot gaan we binnenkort ook uitproberen.

De producent financiert tegenwoordig projecten van IBREAM, een organisatie die zich bezighoudt met behoud en bescherming van bedreigde Afrikaanse zoogdieren en de instandhouding van de dwergnijlpaarden in Ivoorkust. Om meer bekendheid te geven aan het initiatief, krijgen de chardonnay 2014 en merlot 2013 van FAT bastard een speciaal halslabel met informatie voor de consument.

Meer info
www.fatbastard.com