Vértice millésime bruto

Gisteren weer eens heerlijk gegeten. We hadden nog wat kaviaar over en maakten een fantastische risotto alla zarina. Bij zo’n vorstelijk gerecht hoort een mooie wijn. Dat werd de Vértice millésime bruto, een mousserende wijn uit de Douro. De wijn overtrof echt al mijn verwachtingen! Deze gekke blend van een aantal inheemse Portugese druivenrassen (namelijk gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho, touriga franca en tinta barocca) is echt top. Heerlijke gist- en briochetonen. Krachtig en vineus. Als je niet beter zou weten, zou je echt denken dat dit een hele mooie champagne is. Dik vet compliment dus.

Naam: 2012 Vinho Espumante do Douro, Vértice, millésime bruto, Caves Trasmontanas.
Producent: Caves Trasmontanas. De geschiedenis van dit huis begon in 1980. Toen trouwde wijnmaker João Carvalho Maia met een Amerikaanse en ging met haar naar Napa Valley in Californië om er nader kennis te maken met moderne wijnbouw. Hij leerde het vak bij de Schramsberg Vineyards die mousserende wijnen produceren. Toen hij Schramsberg-eigenaar Jack Davies uitnodigde om in de Douro te komen kijken, realiseerde Davies zich vrij snel dat de omstandgheden daar uitzonderlijk gunstig waren voor het produceren van mousserende wijnen.
Jaren later keerden João Carvalho Maia en zijn vrouw terug naar Portugal. Het wijnhuis Caves Trasmontanas is opgericht in juni 1989 en richt zich met name op de productie van zes verschillende mousserende wijnen, maar maakt ook twee stille wijnen. De wijngaarden liggen op de heuvels van de Alto Douro in Cimo Corgo (Alijó), op een hoogte van 550 meter. De bodem bestaat vooral uit graniet en leisteen. Het is er te koud voor het maken van port, maar deze omstandigheden zijn uitermate geschikt voor mousserende wijnen.
Land/gebied: Portugal/Douro.
Type: vinho espumante, Douro brutu.
Jaar: 2012.
Dégorgement: 2019
Kleur: strogeel met lichte rozezweem.
Zoetheid: bruto (brut).
Alcoholpercentage: 12,5%
Druivenrassen: een blend van de Portugese rassen gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho, touriga franca en tinta barocca. 75% blauwe druivenrassen en 25% witte.
Productie: método clássico (méthode traditionelle). De wijn rijpt 40 maanden ‘sur lattes’.
Smaakprofiel: strogeel met lichte rozezweem. Gist- en briochetonen in de neus en mond. Heerlijk gerijpt. Citrus en hazelnoten. Fijne mousse. Mooie fraicheur. Krachtig en vineus. Echt champagne-achtig, als je dat als referentie neemt. Heerlijk! En zeker voor die prijs een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
Houdbaarheid: de 2012 is tot ca. 2023/2024 goed.
Waardering: **** zeer goed
Wijn-spijs: aperitief, bij salades, schelpdieren en visgerechten.
Meer info: www.dourovertice.pt
Consumentenprijs: ca. €20.

Vértice 2012 bij risotto alla zarine

Spijssuggestie
Wij aten bij deze heerlijke mousserende wijn Risotto alla zarina. Dat is een vorstelijk chique risotto met zalm, kaviaar en wodka en ik deed er dit keer ook nog venkel bij. Je vindt het recept hier.

Eet smakelijk!