Ridgeview Cavendish brut

Afgelopen weekend dronken wij bij fruits de mer een English sparkling wine: de Ridgeview Cavendish brut. Het werd weer een leuke hernieuwde kennismaking met mousserende wijn uit Engeland. Die wordt namelijk steeds beter.
“Ridgeview, English sparkling wine from East Sussex” lees je groot op hun website. Ridgeview Wine Estate maakt een aantal mooie Engelse mousserende wijnen. Wij proefden de Cavendish brut, een heerlijke zachte mousserende wijn van pinot noir, pinot meunier en chardonnay.

De wijngaard van Ridgeview Wine Estate ligt aan de rand van nationaal park South Downs. De South Downs is een uit krijt bestaande heuvelrug in Sussex. Die bodem is uitstekend geschikt voor het maken van mousserende wijn. Je vindt hier dan ook meer producenten van Engelse sparkling wine, naast Ridgeview bijvoorbeeld ook Wiston, Albourne Estate, Bolney Estate, Court Garden Vineyard en Rathfinny Wine Estate.

Naast de Cavendish brut maakt Ridgeview onder andere ook een blanc de blancs, blanc de blancs, rosé de noirs en een ‘oak reserve’ van houtvergiste chardonnay.

Mijn BUBBELBLOG INDEX (BBI)

Naam: Ridgeview Cavendish brut.
Producent: Ridgeview Wine Estate
. Mike en Chris Roberts begonnen de wijngaard in 1995. De wijngaard ligt aan de rand van nationaal park South Downs. De South Downs is een uit krijt bestaande heuvelrug nabij de zuidoostkust van Engeland, in Sussex. Die bodem is uitstekend geschikt voor het maken van mousserende wijn. Ridgeview maakt alleen mousserende wijn van de drie ‘champagne’-druivenrassen: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
Land/gebied
: Engeland, East Sussex.
Type: English sparkling wine, traditional method.
Jaar: NV.
Kleur: strogeel.
Zoetheid: brut.
Alcoholpercentage: 12% alc.
Druivenrassen: 41% pinot noir, 30% pinot meunier, 29% chardonnay,
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). 36 maanden gerijpt.
Smaakprofiel: Strogeel. In de neus lekker fruitig. In de mond verrassend zacht qua zuren! Dat verwacht je niet van een Engelse mousserende wijn. Het relatief hoge aandeel pinot meunier maakt ‘m zacht en fruitig. Mooie fijne mousse. Verrassend zachte aangename zuren. Ingetogen. Wat rood fruit. Mid body en middellange afdronk.
Houdbaarheid: 1-2 jaar na aanschaf (mijn advies: fris en jong drinken).
Waardering BBI: ***(*) goed tot zeer goed.

Wijn-spijs: aperitiefwijn, of met bijvoorbeeld blinis met zalm, crème fraiche en kaviaar; of bij een fijn plateautje met fruits de mers zoals wij deden; zachte roomkazen (Brie, Camembert, Chaource, Langres).
Te koop bij: Ik kocht ‘m bij Le Bouchon in Den Haag (€38,45).