IMG_1452[1]Hèhè, eindelijk! Ik hoor jullie al zeggen: “waar blijft Itaië nou in de serie inheemse druiven!?” Nou, hier is dan eindelijk een Italiaan van een onbekend druivenras, een pignolo uit Friuli. Italië mag natuurlijk ook niet in deze serie ontbreken. Er zijn alleen al meer dan 300 druivenrassen toegestaan voor kwaliteitswijn in Italië, maar er zijn er zeker 500! Een heerlijk land om wijn te ontdekken dus.

Wijn: 2007 Colli Orientali del Friuli, pignolo, Ermacora
Land/gebied: Italië/Friuli
Karakter en smaakprofiel: krachtig – 30 maanden hout
Alc.%: 14,5
Druivenras: PIGNOLO
De pignolo is een zeldzaam autochtoon druivenras, en verdween na de druifluis bijna geheel uit Friuli, net als schioppettino en tazzelenghe. De wijn wordt in de 17e eeuw genoemd als een ‘excellente rode wijn’ in het boek Bacchus in Friuli. Pignolo werd in de 70ger jaren van de vorige eeuw gered in de wijngaard van een klooster in Rosazzo toen een pre-phyloxerastok werd gevonden. In 1973 plantte Girolamo Dorigo voor het eerst weer pignolo aan. De druif wordt nu als mono-cépage en als blendpartner gebruikt in de DOC Colli Orientali del Friuli.
De druivensoort is bijzonder gevoelig en geeft een onvoorspelbare en ongelijkmatige opbrengst. De wijn levert vandaag de dag uitmuntende kwaliteit. Doordat de druif vier pitten heeft, geeft het van nature veel tannine af en dient de wijn meerdere jaren gerijpt te worden in vat en fles. Dan zijn de tannines zijdezacht. De wijn is diep paars van kleur en heeft een bouquet van pruimen en bramen en over de jaren drop. Lange afdronk.
Pignolo wordt soms verward met aglianico.
Wijnmaker Dario Ermacora is een van de weinigen die een goede pignolo weet te maken. De wijn is van nature ‘hard’ en wordt gedurende 30 maanden opgevoed op kleine houten vaten en daarna 6 maanden op fles voordat hij op de markt komt. De kleur is intens granaatrood, een complexe neus van specerijen en frambozen, leer en drop. In de mond tanninerijk en machtig met een bijzonder lange afdronk.
Smaakprofiel van de wijn: Robijnkleurig met bruine toon. Vol en krachtig met duidelijke houttonen. Laurier en drop. Aardig wat tannines nog maar ook wat drogend op het einde.
Wijn-spijs: Gaat goed samen met wildgerechten, rood vlees en is uitstekend bij vette (vlees)gerechten.
Waardering: ***(*) goed
Houdbaarheid: de wijn kan nog zeker jaren liggen en het vermoeden is dat de wijn daar baat bij heeft en dan wat meer in evenwicht komt.
Gekocht bij & prijs: ConGusto.nl | Flavor from Friuli | €27,31

Morgen sluiten wij deze 14-delige serie over vergeten inheemse druivenrassen af met een fetească neagră uit Roemenië.