IMG_1446[1]Spanje hebben we nog niet gehad in deze serie van onbekende druiven, hoewel Spanje best een aantal cépages kent die minder bekend zijn, zoals momenteel de geweldige nieuwe witte hypedruif godello. De graciano is ook niet helemaal onbekend, maar als mono-cépagewijn komen we hem minder vaak tegen, eerder als Rioja-blendpartner met tempranillo. We hebben echter een Rioja ontdekt van 100% graciano. Leuk dus om te kijken of die ook gewoon als tempranillo-gedomineerde Rioja smaakt of toch anders.

Wijn: 2008 Rioja, graciano, Bodegas Tobía
Land/gebied: Spanje/Rioja
Karakter: krachtig – hout/crianza (12 maanden in Hongaars eiken)

Alc.%: 13
Druivenras: GRACIANO
Vroeger bloeide de Graciano overal in La Rioja. Maar hij geeft een lage opbrengst en wil nog wel eens verkouden zijn. Daarom hebben de meeste Bodegas hem gekapt en vervangen door Tempranillo. Óscar Tobía meent dat juist de Graciano de rode Rioja z’n verfijnde geur geeft. Om dat aan te tonen heeft hij niets anders dan het pure sap van Graciano in deze fles gestopt.
Graciano is krachtig, kruidig en geeft aan een blend frisheid en aromatische tonen.
Smaakprofiel van de wijn: Opmerkelijk fleurig, sappig en levendig voor een Spaanse Crianza. Kersen, bessen, wat cederhout en vanille. Als hij even open staat komt er een zoetige kruidigheid door. Niet te veel alcohol, lekker frisse zuren en geen overmaat aan tannine. Wat cederhout. Munt. Aangename zuren. Toch duidelijke houttonen. Lekker, maar behoorlijk aan de prijs, luidde het oordeel in de wijnclub.
Waardering: *** goed
Gekocht bij & prijs: AndereWijn.nl | €17

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een krachtige houtgelagerde inheemse pignolo uit Friuli.