IMG_1448[1]We sluiten de serie inheemse druifjes af met de fetească neagră uit Roemenië. De zwarte maagd. Maar dat betekent uiteraard niet dat dit de laatste keer is dat hier op deze blog een wat minder bekend druifje in de spotlights komt te staan…

Wijn: 2011 Banat, fetească neagră, La Putere, Cramele Recaş
Land/gebied: Roemenië/Banat
Producent: Recaş is een succesvol en snel groeiend wijnavontuur van de Brit Philip Cox. Een kleine twintig jaar geleden kocht hij eeuwenoude wijngaarden in het Noordwesten van Roemenië om zijn droom te verwezelijken: een goed en succesvol wijnbedrijf neerzetten. Recaş is niet zomaar een heuveltje. De wijngaarden van Recaş liggen in de wijnregio Banat in het Noordwesten van Roemenië. Ze zijn oeroud. De oudste documenten gaan terug tot 1447, toen de aristocraat Severin Mihail de Ciorna een ze kocht voor 32 Hongaarse gouden florijnen. Van 1722 tot 1786 trokken Zuid-Duitse Schwaben het gebied in. Het waren ervaren wijnmakers en ze tilden de plaatselijke kwaliteit op een hoger niveau. De Weense keizer en veel Hongaarse aristocraten kochten er hun wijn.
Phillip Cox is slim. De Brits-Roemeense samenwerking wordt geleid door de Britse eigenaar Philip Cox. Hij heeft de ervaren Australische wijnmaker Hartley Smithers aangetrokken om de leiding te nemen over het wijnmaken. Er is inmiddels meer dan 20 miljoen euro geïnvesteerd. De apparatuur in de kelders is op internationaal niveau. De wijngaarden zijn flink uitgebreid. Inmiddels heeft Recaş zo’n 700 hectare en is het een van de modernste wijnhuizen Roemenië en wint steeds vaker internationale prijzen.
In ongeveer een kwart van de wijngaarden worden zogenaamde tafeldruiven verbouwd. De naam zegt het al: die gaan niet in de wijn maar komen op tafel om op te eten. In de overige wijngaarden heeft Recaş verscheidene druiven uit de eigen regio, als de Fetească Neagră, Fetească Regală, Kadarka, Muskat Ottonel, Kékfrankos en Mustoasa de Maderat. Maar de internationale druiven als Chardonnary, Gewürtztraminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn in de meerderheid. Recaş maakt verschillende ‘lijnen’ op uiteenlopende kwaliteitsniveaus. Van vrij eenvoudige tafelwijnen tot de prestigieuze La Putere en Solo lijnen voor de internationale markt.
Karakter en smaakprofiel: medium bodied
Alc.%: 14,5
Druivenras: fetească neagră
De Fetească Neagră druif geeft robijnrode wijnen met een fruitige smaak van zwarte bessen. Ze zijn vaak iets peperig, niet al te zwaar en soms met het frisse van verse munt. Maar vooral met veel enthousiast jong rode fruit in de neus.
De ‘Zwarte Maagd’, zo zou je de Roemeense Fetească Neagră vrij kunnen vertalen. De druif is vrij zeldzaam. Je vindt de Fetească Neagră vooral in Transylvanië, in het Noorden van Roemenië.
Maar er zijn in Moldavië en Hongarije ook enkele wijnboeren die hem in de wijngaard hebben staan. Mocht je eens zo’n Hongaarse wijnboer tegenkomen vraag dan naar Feteke Leányka, want zo noemen ze hem daar.
Wijnen van de Fetească Neagră kunnen doorgaans lang worden bewaard. Ze worden zachter en complexer naarmate ze ouderen. De wijn is paarsrood, fris, met krachtige framboos, bessen en cassis. Iets kruidig met pepertonen. Vol, maar ook wat alcoholisch.
Houdbaarheid: Nu al lekker, maar hij kan ook nog jaren liggen.
Meer info: www.recaswine.ro
Gekocht bij & prijs: AndereWijn.nl | €9

Voor wie nog meer onbekende en vergeten druifjes wil…snuffel het nieuwste boek van Jancis Robinson en co-auteurs Julia Harding en Jose Vouillamoz eens door, daar staan 1.368 druivenrassen beschreven! Zou boeiend zijn om ze allemaal eens in een grote gekke marathonproeverij te proeven…! Wie durft…?

“Wine grapes. A Complete Guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours”, Jancis Robinson, Julia Harding en Jose Vouillamoz.
ISBN 9781846144462 (ca. €150)