IMG_1451[1]We bespraken hier al eerder een Griekse inheemse druif, de witte malagouzia. Vandaag tijd voor een van de krachtige rode rassen die het land bezit, de agiorgitiko. De tijd van stoffige, zure slobberwijnen uit rode en gouden metalen karafjes is definitief voorbij! Griekse wijn kan lekker zijn en er komen steeds meer ambitieuze wijnproducenten die het niveau van toeristenwijn met gemak overstijgen. Zo ook de rode wijn van wijnmaker Yannis Tselepos.

Wijn: 2007 Nemea, agiorgitiko, Tselepos / Driopi Winery
Land/gebied: Griekenland/Nemea
Producent: Driopi is een avontuur van wijnmaker Yannis Tselepos met focus op druifje agiorgitiko. De wijngaard ligt op 380m hoogte en heeft een kleibodem, heeft veel zon maar krijgt ook koelte van Noorderwinden.
Karakter: krachtig
Alc.%: 13
Druivenras: AGIORGITIKO
Agiorgitiko is genoemd naar Sint George en geeft krachtige rode wijnen met kruidigheid en rood fruit. Het ras wordt door de donkere kleur ook wel het bloed van Hercules genoemd.
Smaakprofiel van deze wijn: robijnkleurig. Aardse neus met ontwikkeld bouquet. Mooie geuren en smaak van rijpe kersen, koffie, drp, laurier, vanille. Ook in de mond al redelijk ontwikkeld qua aroma. Tannines komen in de ontwikkeling wat meer door. De wijn heeft een aangename fraicheur, maar wat (te) weinig fruit naar mijn smaak. Lange afdronk.
Wijn-spijs: Bij stoofvlees en lamsrack.
Waardering: *** goed.
Houdbaarheid: de wijn is nu mooi op dronk en kan nog 1-2 jaar bewaard worden. Maar alles hangt af van je eigen smaakvoorkeur.
Gekocht bij & prijs: Gransjean | €12,75

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met alweer een Georgisch druivenras, de saperavi.