IMG_1450[1]Onbekend maakt onbemind. Maar is dat terecht? We bespraken hier al eerder de witte amforawijn van kisi en op bubbelblog de mousserende wijn van chinuri. Nu is het tijd voor wellicht de bekendste druif uit Georgië, de rode saperavi. Het ras verraste me een paar jaar geleden tijdens de proeverij op de Georgische ambassade behoorlijk. Krachtige complexe wijnen in Europese stijl. Dat laatste hebben ze daar inmiddels wel geleerd, want niemand houdt hier van medium zoet rood, zoals men nog veelal in de voormalige Sovjet-Unie landen prefereert. Saperavi is het paradepaardje. De wijnen komen vaak pas na vijf jaar op de makrt zodat de tannines mooi afgebouwd en fluweelzacht zijn geworden! Ook de wijn die we vandaag bespreken is mooi gerijpt en laat zien dat Georgië serieuze wijnen kan maken die kunnen concurreren met West-Europese wijnen en veel wijnen uit de nieuwe wereld. Nu die namen nog onthouden…

Wijn: 2007 Kakheti, saperavi, Kondoli vineyards, Marani, Telavi Wine Cellar
Land/gebied: Georgië/Kachetië (dorpje Kondoli). Marani is een heilige plaats voor Georgiërs. Hier komt de oogst bijeen en wordt geperst en gerijpt. Telavi is een stad in Kachetië en in Kondoli kwamen de eerste wijngaarden in de streek.
Karakter: krachtig
Alc.%: 13
Druivenras: SAPERAVI
De saperavi druif geeft krachtige mondvullende rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Veel van alles: veel kleur, veel zuren, veel tannine, veel donker fruit. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp bijna gestoofd zoetig rood fruit.
De Saperavi druif komt oorspronkelijk uit Kachetië in het oosten van Georgië. Het is de belangrijkste druif van dit land. Hij is in de vorige eeuw verspreid over andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Moldavië.
In Georgië worden verschillende typen wijnen van de Saperavi gemaakt. Voor droge, kort gerijpte rode wijnen wordt doorgaans simpelweg ‘Saperavi’ op het etiket vermeld. ‘Mukuzani’ is een wijn van de Saperavi die langer (drie jaar) heeft gerijpt, vaak op eikenhout. ‘Kindzmarauli’ is een halfzoete rode wijn van de Saperavi druif (een beetje port-achtig).
Smaakprofiel van de wijn: ontwikkeld bouquet. Aards. Rijpe zachte tannines met een mooie zuurgraad. Elegant. Goede zoet-zuurbalans. Laurier. Leer. Gestoofd karakter zonder echt zoet te zijn. In de smaak mooi vol en rond. Met deze wijn is voor mij weer eens bewezen dat saperavi echt een heel mooi druivenras is!
Wijn-spijs: Bij gegrild rood vlees, wild en gerijpte kazen.
Waardering: ***(*) goed.
Houdbaarheid: kan nog makkelijk enkele jaren liggen.
Gekocht bij & prijs: AnderWijn.nl | €13,50

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met het Zwitserse druivenras humagne rouge. Lees ook de verwarring over het pseudoniem van humagne rouge (cornalin) en de twitterdiscussie die ik daarover had met de Zwitserse botanicus en druivengeneticus José Vouillamoz, co-auteur van het nieuwe boek “1.368 Wine Grapes” van Jancis Robinson…