IMG_1453[1]Ik heb twee jaar geleden toen ik op een internationaal congres een aantal presentaties moest geven al wat Turkse witte wijnen gedronken van rassen als emir, narince en (tafel-/wijndruif) sultana. Rood was nieuw voor me. Deze versie van de öküzgözü smaakt een beetje als Beaujolais en heeft weliswaar niet mijn hart gestolen, maar een leuke ervaring is het wel. Wellicht horen we de komende tijd wel meer uit Turkije nu daar afgelopen najaar verrassend de 5e European Wine Bloggers Conference (EWBC) werd gehouden. Het land heeft volop aandacht aan wijn besteed en er werd heel veel over geschreven, geblogd en getwitterd, onder andere door onze eigen wijnblogger Mariëlle @wijnkronieken Beukers. Turkije zal vast wel meer aanwezig zijn de komende tijd…

Wijn: 2011 Eastern Anatolia, öküzgözü, Ancyra, Kavaklidere
Land/gebied: Turkije/Eastern Anatolia
Karakter: licht rood
Alc.%: 13
Druivenras: ÖKÜZGÖZÜ
Typisch Anatolisch ras. Öküzgözü werd duizenden jaren geleden al door Armeniërs gebruikt als tafel- en wijndruif. De naam betekent stierenoog, vanwege de grote rode druiven. Samen met de druif bokazkere (waarmee hij vaak geblend wordt) de belangrijkste rode Turkse druivenrassen. Öküzgözü wordt zowel als tafel- en als wijndruif gebruikt. De druif heeft een hoog suikergehalte. Wijn van öküzgözü is licht robijnrood met aroma’s van rode vruchtjes, frambozen en kersen, een vleugje mint en wat aards. Meestal licht tot medium-bodied met sappig fruit, een frisse zuurgraad, zachte tannines en een gemiddeld alcoholpercentage. De wijnen van öküzgözü kun je het beste jong drinken en de wijnen hebben weinig baat bij houtrijping.
Producent Kavaklidere is de pionier voor dit druivenras.
Smaakprofiel van de wijn: Helder paarsrood. Alcoholische neus. Kersen. Wat kruidigheid, peper. Soepel, licht en elegant. Zuivelig met bijna Beaujolais-karakter en maceration carbonique aroma. Is vermoedelijk aangenamer als de wijn een beetje geeld wordt.
Bijzonderheid: Ancyra is de oude naam van Ankara. Ancyra betekent anker in het Latijn.
Waardering: **(*) oké
Meer info: www.kavaklidere.com
Gekocht bij & prijs: Gall & Gall €6,99

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met een krachtige Griekse agiorgitiko.