IMG_1429 qvevri van kisiGeorgië mag niet ontbreken in onze proeverij van onbekende, vergeten en inheemse druivenrassen. Wat een rijkdom in deze bakermat van de wijngeschiedenis. Er zijn minstens 500 druivenrassen bekend uit Georgië! Wow! We kunnen hier op de vinissima-blog dus nog even voort…
De wijn die we hier vandaag voorstellen is een qvevri-wijn (spreek: kwee-rie). Dat betekent een amforawijn, waarbij de wijn in een amfora maanden onder de grond rijpt en uiteindelijk een complexe wat oxidatief karakter krijgt. Bijzonder! Maar zeker geen wijn voor beginnners. De wijn was helaas net nieuw binnengekomen. Ik had gehoopt de 2006 te krihgen die ook op de site vermeld stond. Helaas was het een 2011 en die was echt veel te jong!

Wijn: 2006 Kachetië, kisi, Vinoterra
Land/gebied: Georgië/Kakheti (Kachetië)
Producent: Vinoterra, van de Duitser Burkhard Schuchmann. Schuchmann wijnen is een project van de Duitse ondernemer Burkhard Schuchmann en Georgische wijnmakers. De schoonheid van het landschap, de gastvrijheid van de Georgen en de bijzondere wijngeschiedenis inspireerde Schuchmann tot dit bijzondere project. De wijnen combineren het beste van de Georgische wijncultuur met een Duitse organisatie. En dat leidt tot een fascinerend resultaat. Schuchmann wil Georgische kwaliteitswijnen onder de aandacht brengen van wijnliefhebbers in West-Europa. Hij voert twee lijnen. De Schuchmann wijnen probeert hij zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de westerse smaak.De Vinoterra-lijn bestaat uit wijnen van zeer hoge kwaliteit die op traditionele Georgische wijze worden geproduceerd. Schuchmann heeft een aparte lijn opgezet met wijnen die volgens de traditionele Georgische methode worden gemaakt: niet in vaten, maar in grote kleien amfora’s die worden ingegraven en alleen met de mond van de kruik boven de grond uitsteken.
Deze methode geeft krachtige rode Saperavi wijnen die uitzonderlijk lang bewaard kunnen worden. De witte amfora wijnen zijn gefermenteerd met de schil en steeltjes. Dat maakt ze donkerder, bijna theekleurig, en geeft de wijn een zeer afwijkend aroma.
Karakter: rijp – amforawijn (qvevri)!
Alc.%: 12,5
Productiemethode: qvevri.
Een qvevri (spreek uit als “kwee-rie”) is een ronde aardenwerken amfora. Ze verschillen in grootte en kunnen enkele honderden tot wel 3.000 liter bevatten. De amfora gaat de grond in! Handgeplukte druiven worden – bijvoorbeeld in het geval van producent Burkhard Schuchmann – dan drie à vier weken in de amfora vergist. Je zou dit kunnen beschouwen als een voorloper van de huidige temperatuurgecontroleerde stalen vergistingsvaten.
De rode druiven worden daarna gescheiden van de schilletjes en rijpen verder in barriques. De witte druiven ondergaan een geheel eigen rijpingsproces. Na de vergisting blijven ze namelijk in dezelfde aardenwerken amfora en wordt deze gesloten. De amfora blijft soms wel een half jaar onder de grond! Het resultaat is een donker goudgele wijn met notige en oxidatieve aroma’s die doet denken aan bijvoorbeeld sherry of savagnin uit de Jura (Arbois). Zeker bijzonder; of je ervan houdt is een kwestie van smaakvoorkeur.
Druivenras: KISI = mtsivane x rkatsiteli
De bakermat van onze wijncultuur ligt in Georgië. Ze maken er al zo’n drieduizend jaar wijn, en dat gebeurt nog steeds in in de grond ingegraven aardewerken amforen, qvevri genaamd. Vinoterra is voor de ‘gevorderde smaak’. Hierin melden zich amandeltjes, rozijnen, gedroogde abrikozen, kokosmatten, vijgen, dadels, hazelnoten, marmelade, rozebottels en een sherryknipoog. Droog, met milde zuren en wat tannines van de rijping op houten vaten.
Op de Westerse wijze geproduceerd zijn wijnen van de Georgische kisi druif vaak licht en fris, met impressies van citrusvruchten en een harmonieuze, droge smaak. Op de traditionele Georgische wijze geproduceerd in amfora’s heeft de wijn veel meer diepgang en verandert het aroma onherkenbaar. Kruidige tonen komen dan naar boven die doen denken aan dadels, gedroogde bladeren en noten.
De kisi komt alleen in het oosten van Georgië voor en is zelfs daar niet veel aangeplant. Dat maakt hem zeldzaam. Hij is breed inzetbaar. Niet alleen als amfora wijn. Georgische wijnboeren gebruiken hem ook voor half-zoete en dessert wijnen, dikwijls gemengd met andere inheemse Georgischse druiven als de Khikhvi, Mtsvane, en Rkatsiteli.
Smaakprofiel van de wijn: Ongefilterd, donker goudgeel, wilde gisten. Bijzondere wijn van druifje kisi. De wijn is droog, heeft flinke zuren, is notig (walnoot en amandel) en heeft tonen van gedroogde abrikozen. Na 14 dagen vergisting in de qvevri heeft de wijn 5 maanden in de aardenwerken amfora gerijpt. Daarna nog 12 maanden rijping in gebruikte houten vaten. Geen wonder dat de wijn na zo’n vinificatie een oxidatief karakter heeft. In de neus ook duidelijke houttonen, maar omdat de wijn zo jong is, zijn die nog wat ruw en ongeïntegreerd. De wijn is ook redelijk drogend in de afdronk en vertoont echt bijna tannines, als ware het een rode wijn. Algemeen oordeel: moeilijke wijn voor gevorderde wndrinker en liefhebbers. Duidelijk te jong. Ik heb de wijn eerder gedronken. Toen was ie rijper/ouder en dat deed ‘m duidelijk goed.
Goed te combineren bij gerookte vis, kip of kalkoen, of rijst met noten.
Waardering: *** goed (maar vermoelijk hoger als de wijn wat langer gelegen heeft en bet geïntegreerd is).
Meer info: www.schuchmann-wines.com
Gekocht bij & prijs: AndereWijn.nl | €15

Morgen vervolgen wij deze 14-delige serie met het eerste rode druivenras in deze serie, de Turkse öküzgözü.