HanTing 7 lampion IMG_1490Gisteren hebben we eindelijk gegeten bij HanTing Cuisine in Den Haag. Ik maakte begin 2012 voor het eerst kennis met HanTing, tijdens de Wine Professional. HanTing maakte twee fantastische gerechtjes bij doorsnee Boliviaanse wijnen. De gerechtjes pasten fantastisch, waren kleurrijk en heerlijk. Ik nam me voor eens bij HanTing te gaan eten maar het kwam er niet van. Begin van het jaar had ik een medewerker van het restaurant als wijncursist in mijn klasje. Leuk! Een week erna kreeg HanTing een Michelinster. Tijd om er eindelijk eens te gaan eten…!

Chef Han is opgegroeid in Noord-China en studeerde economie in Maastricht. Daar ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Ting ting Ji die uit Zuid-China kwam. Hun restaurant combineert de Franse en Chinees/oosterse keuken. De menukaart staat bol van de intrigerende gerechten en smaakcombinaties. De keuze lijkt moeilijk, maar er is maar 1 menu met een wijnarrangement, dus is de keuze uiteindelijk snel gemaakt. Wij kiezen voor het 5-gangen chef’s menu. De bevlogen sommelier Saskia Schurink zegt dat het lastig is om voor alle gerechtjes op de kaart buiten het menu om een aparte wijn per glas beschikbaar te hebben; en ik geloof haar meteen. De gerechten van HanTing lijken me sowieso een enorme uitdaging voor een sommelier. Zoveel verschillende smaken en ingrediënten op je bord maakt een optimale wijnkeuze best lastig. We zijn dus heel benieuwd naar haar keuzes.

HanTing 1 tonijn IMG_1468Tonijn + dornfelder
Na een mooie amuse met octopus, wordt bij gang 1 een licht gekoelde dornfelder (2011 Nahe, dornfelder, Von der Leyen) ingeschonken. De wijn is fruitig en licht en zonder tannines en past prima bij het mooie gerechtje waarin komkommersorbet en twee bereidingen van tonijn de hoofdrol spelen.

HanTing 2 zeebaars IMG_1473Zeebaars + riesling
Bij de op de huid gebakken zeebaars – gamba in pankojasje – viscake met kreeft – wasabisaus – sojavinaigrette – gelei van bosui/sereh/kokos serveert Schurink een Elzas-wijn, de 2011 Alsace, riesling reserve van Boeckel. Elzas is zo logisch, zegt Schurink, maar mag hier in een menu toch eigenlijk niet ontbreken. Deze versie is weer droger, nadat Elzas zoals bekend een fase heeft gehad waarin restzoet de overtoon had. Mooie zuivere wijn, niet strakdroog maar met een aangenaam tikje restzoet. Ook combi 2 is top! Wijn en gerecht vullen elkaar perfect aan.

HanTing 3 kabeljauw IMG_1477Kabeljauw + godello
Combi 3 heeft het duidelijk wat moeilijker. Het wat ‘vissig’ smakende gerechtje van kabeljauw – mossel – radijs – prei – morillescrème spreekt ons iets minder aan dan de vorige topgerechtjes en de wijn (2011 Valdeorras, godello, Pagos del Galir) trekt wat naar het bittere toe.

HanTing 4 eend IMG_1483Eend + blaufränkisch
De eend – groene thee – kalfsjus – omeletrolletje – flensje met gestoofde eend en pruim – kaki met 2010 Burgenland, blaufränkisch van Heinrich levert weer een prima combinatie op, al had de wijn iets minder zuren mogen hebben bij het gerecht (met name bij de wat zoetige volle saus). Wel weer een heerlijk gerechtje.


HanTing 5 ossenhaas IMG_1488Ossenhaas en kalfswang + Douro

Hier was het moment dat wij om een intermezzo vroegen. We hadden een 5-gangenmenu besteld en hadden dus alleen nog maar het dessert te gaan. Maar we waren er nog lang niet klaar mee, dus vroegen wij of we als tussendoortje de ossenhaas – kalfswang – sugar snaps – bospeen – minimaïs – Soto-saus konden krijgen. Dat kon en die werd begeleid met 2009 Douro, Lavradores de Feitoria. Schurink moest hier met de wijn ineens met nog een passende wijn per glas komen. Lastig, en dat bleek. Mooie wijn, maar waar de zuren in de blaufränkisch het al moeilijk hadden bij de eend, had de Douro het nog moeilijker. Saus en vlees zijn zoet, ook de wortel. Wij zouden eerder voor een zwoele Zuid-Italiaan gekozen hebben met minder zuren en rijpe tannines. Maar ja, die moet je dan wel open hebben. Ook hier trouwens weer een heerlijk gerechtje!

HanTing 6 dessert IMG_1489Choco, citrussorbet en basilicum-spongecake + Sauternes
De afsluiter dan. We kregen een mooi gerechtje met chocolade – gesuikerde olijf – citrussorbet – spongecake van basilicum. Vind daar maar eens een wijn bij…! In één woord: ge-wel-dig! Zowel het gerechtje als de wijn-spijs combi. En dat terwijl Schurink er eigenlijk een andere wijn bij had, maar die was op. Ze koos als alternatief voor 2009 Sauternes van La Fleur d’Or. Ik zeg: hou die Sauternes er maar bij, hij past helemaal!

Heerlijk gegeten. En als je van bijzondere ingrediënten en een feest op je bord houdt, dan is HanTing een aanrader! Mooi einde voor ons van de Chinese Nieuwjaarsdag en opening van het Jaar van de Slang…

Meer info: www.hantingcuisine.nl | twitter @hantingcuisine