Mint Julep

De Mint Julep is een cocktailklassieker uit het Zuiden van de VS (Kentucky) en wordt door z’n frisheid beschouwd als een zomercocktail. Voor zo’n stoere Mint Julep gebruik je traditioneel een zilveren of tinnen beker. Traditioneel werd deze cocktail al aan het begin van de achttiende eeuw gedronken tijdens de Kentucky Derby die elk jaar op de Churchill Downs Racetrack in Louisville, Kentucky/VS wordt gehouden op de eerste zaterdag van mei. Na de Prohibition (Drooglegging), vanaf 1938, werd de Mint Julep zelfs de officiële drank van de Kentucky Derby en worden er tegenwoordig in twee dagen meer dan 120.000 van geschonken. Maar de Mint Julep wordt voor het eerst in 1784 genoemd, als medicinaal drankje tegen maagstoornissen. De zilveren Mint Julep-beker is ontstaan doordat de jockeys vroeger zilveren bekers als prijs kregen tijdens de eerste paardenraces in Kentucky. De huidige Mint Julep-bekers houden het drankje goed koud en je pakt die bekers vast bij de bovenrand of de onderkant zodat je de door het ijs beslagen buitenkant niet aanraakt.

Leuk detail: de Mint Julep schijnt de voorloper te zijn van de inmiddels bij ons veel bekendere Mojito. De Mint Julep werd in de begintijd ook wel eens met rum, gin of jenever gemaakt, maar de echte southern style Mint Julep maak je natuurlijk met bourbon whiskey. En: het woord julep komt uit het Arabisch en betekent rozenwater; het refereert aan de door suiker(siroop) gezoete cocktail.

De zilveren Mint Julep-beker is ontstaan doordat de jockeys vroeger zilveren bekers als prijs kregen tijdens de eerste paardenraces in Kentucky.

Ingrediënten

  • 60ml bourbon van goede kwaliteit (ik nam Maker’s Mark)
  • 7,5ml suikersiroop (of poeder- of fijne witte suiker)
  • Crushed ice
  • 8 muntblaadjes en een takje munt
  • Enkele druppeltjes Angostura bitter (optioneel)

Bereiding

  • Muddle de muntblaadjes en de suikersiroop.
  • Voeg bourbon toe.
  • Vul de julep-beker grotendeels op met crushed ice en roer met een barlepel totdat de buitenkant van de beker beslaat.
  • Top met crushed ice zodat een bergje ontstaat.
  • Garneer met een takje munt en (optioneel) enkele druppeltje Angostura bitter.
  • Eventueel kun je er een rietje bijgeven.

Cheers!