vegetarische wokschotel

Even Meatless Monday. Vegetarische wokschotel.

Flitsrecept: Met wortel, puntpaprika, shiitake en babymaïs. Met ui, knoflook en verse gember. En een sausje van 1EL maïzena, 2-3EL sojasaus, 1EL oestersaus (ik weet: niet vega; gebruik een vega-alternatief zoals shiitake-saus, kant-en-klare vega/vegan ‘no fish sauce’, pasta van gefermenteerde zwarte bonen en knoflook, of tamari; of laat het weg als je 100% vega wilt), 1EL Chinese kookwijn (of mirin, of fino sherry), 1/2TL sesamolie, versgemalen peper en water. Garneren met bosuitjes en sesamzaadjes.

De zogenaamde vleesvervangers komen er bij mij thuis niet in. Vegetarisch eten moet echt eten zijn. Geen poedertjes die je kneedt tot iets dat op vlees of kip moet lijken. Nepvlees voor gemaksvegetariërs noem ik dat. En ik vind al dat processed labvoer maar niks. Eten moet echt zijn. En een vegetarische maaltijd moet op zichzelf kunnen staan, en niet verwijzen naar vlees. Deze vegetarische wokschotel is puur, makkelijk en zeer smakelijk. En je kunt natuurlijk heerlijk variëren met andere groenten erbij of in de plaats van. Denk aan peultjes, sugarsnaps, kastanjechampignons, broccoli of bimi, boontjes, taugé, waterkastanjes, bamboescheuten etc.