Vegan General Tso Jackfruit

Zoet en spicy komen samen in deze heerlijke Vegan General Tso’s Jackfruit. Het is de vegan-versie van General Tso’s Chicken (左宗棠雞). Dat gerecht is een Amerikaanse take-away klassieker geworden. Crispy stukjes kip in een heerlijk sausje met een perfecte balans tussen zoet en pittig. Jackfruit is een uitstekende vervanger voor vlees vanwege de stevige structuur.
Het originele recept voor General Tso’s Chicken komt mogelijk uit Hunan in China en is vernoemd naar de Chinese Generaal Tso (zoals de staatsman en militair Zuo Zongtang uit de Qing dynastie ook wel genoemd werd). Een ander gerucht is dat het naar de VS kwam door Taiwanese chefs. Maar General Tso’s Chicken is vooral bekend geworden door Amerikaans-Chinese restaurants. Peng Chang-kuei (1919-2016), een chef-kok uit Hunan die later in Chongqing en Taipei woonde, beweerde dat zijn restaurant het eerste in New York City was dat Tso’s Chicken serveerde. Het zou in 1973 in zijn restaurant “Uncle Peng’s Hunan Yuan” in East 44th Street ontstaan zijn. In de 90-ger jaren van de vorig eeuw serveerde hij het vervolgens in zijn restaurant in Hunan, maar de Chinezen vonden het gerecht te zoet en Peng sloot dat restaurant vrij snel weer. Het zoete element was er dus voor de Amerikanen aan toegevoegd en dat is tegenwoordig de populaire versie die bekend staat als General Tso’s Chicken.

In het authentieke recept voor General Tso’s Chicken doet het sausje in feite twee keer z’n dienst, een keer als marinade voor de kip en daarna als sausje voor je gerecht. De reepjes kip (liefst van dijvlees) die je daarna frituurt in olie worden knapperig door het laagje van maïzena, net als bij mijn zoetzuur varkensvlees uit Kanton dat ik onlangs maakte. Je marineert dus eerst de kipstukjes, daarna druk je maïzena stevig aan op de kip en frituurt die twee keer. Dan maak je de saus, dikt die in in de wok en pas op het laatst voeg je de kip toe en verwarmt die samen met de saus. Het resultaat is knapperige kip in een heerlijke ‘sticky’ saus.

Bij de stukjes jackfruit mis je het knapperige – of je moet ze ook in maïzena onderdompelen en ze daarna frituren – maar de heerlijke zoet-spicy saus mis je niet. Als je wil zou je nog geroosterde pinda’s of cashewnoten kunnen toevoegen aan het einde als garnering om iets knapperigs te krijgen.

Zoet en spicy komen samen in deze heerlijke Vegan General Tso’s Jackfruit. Het is de vegan-versie van General Tso’s Chicken (左宗棠雞). Jackfruit is een uitstekende vervanger voor vlees vanwege de stevige structuur.

jackfruit uit blik
pulled jackfruit

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 blik jackfruit, uitgelekt
  • 1 zoete ui, in partjes
  • Optioneel: zout en peper
  • 1EL olie (maïs- of arachideolie)

General Tso’s saus:

  • 2EL lichte sojasaus
  • 2EL donkere sojasaus (vervangen door normale als je die niet hebt)
  • 2EL hoisin-saus
  • 3EL rijstazijn
  • 1-2TL sambal of 1TL gedroogde chilivlokken of 2TL srirachasaus
  • 1TL knoflookpoeder
  • 1TL gemberpoeder
  • 1EL maïzena
  • 1-2EL donkerbruine suiker (afhankelijk van je eigen smaakvoorkeur)

Garnering:

  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • Sesamzaadjes
  • Optioneel: geroosterde en grof gehakte pinda’s of cashewnoten

Erbij bijvoorbeeld rijst en broccoli.

Bereiding

  • Vermeng de ingrediënten voor General Tso’s saus.
  • Fruit de ui een minuut in de olie in een wok.
  • Laat de jackfruit uitlekken en dep droog met keukenpapier. Trek de stukken jackfruit uit elkaar (zoals bij pulled pork). Voeg de jackfruit toe aan de ui en wok ca. 3 minuten.
  • Voeg dan de saus toe en wok nog een paar minuten tot je een dikke stroperige saus krijgt.
  • Proef de saus en breng indien nodig op smaak met zout en peper en/of voeg nog wat (donkere) sojasaus of sambal/chili toe.
  • Garneer met bosuitjes en sesamzaadjes. Optioneel: garneer met nog wat geroosterde en grof gehakte pinda’s of cashewnoten.
  • Serveer met bijvoorbeeld rijst en wat gestoomde broccoli of andere groene groenten.