Ik heb een kistje roma-tomaatjes gekocht. Een flinke bak vol dus, dus daar moest iets lekkers mee gemaakt worden. De tomaatjes bleken echter uiteindelijk helemaal niet zo rijp, vol en zoewt te zijn als ik verwachtte. Jammer. Wat doe je er dan mee om ze op smaak te krijgen? Inderdaad, in de oven doen en rustig wat laten indrogen zodat ze zoeter en geconcentreerder worden!

Ovengedroogde tomaten
Tomaatjes doormidden snijden en de zaadlijsten eruit halen.
In een kom doen met een eetlepel olijfolie, wat peper, zout en desgewenst knoflook en een klein schepje suiker.
De tomaatjes op een bakplaat met de schilkant naar beneden leggen.
Dan de tomaatjes in een voorverwarmde oven doen. Suggesties voor de baktijd en -temperatuur verschillen. Ik heb ze 35 minuten op 160 graden gedaan, maar langer op lagere tempratuur (b.v. een uur op 120 graden) kan ook prima.
De tomaatjes zijn  nu geschikt oim verder te verwerken.

Mozzarella met gedroogde tomaat en basilicumolie
Een deel van de tomaatjes zijn terechtgekomen in mijn versie van mozzarella met tomaat en basilicum, het klassieke Italiaanse voorgerecht dat zo mooi de kleuren van de Italiaanse vlag weergeeft.
Ik heb buffelmozzarella gescheurd, er wat halfgedroogde tomaatjes op gelegd en er wat basilicumolie overheen gedruppeld. Voor de basilicumolie pureer je knoflook en flink wat basilicumblaadjes en doe je er olijfolie en wat zout en peper bij.

Panzanella en USA bavette
Voor het hoofdgerecht heb ik panzanella gemaakt, de Toscaanse broodsalade. Lekker als lunchgerecht of in Italië als antipasti, maar ook heerlijk bij de BBQ of bij gegrild vlees.
Voor panzanella gebruikt je blokjes (liefst wat ouder, want dat is droger) brood. Ciabatta is hiervoor een goede optie. Over het brood doe je flink wat witte wijnazijn of – zoals ik heb gedaan – witte balsamico; reken op zeker 6 eetlepels. Daarna bevochtig je het brood een beetje. Vervolgens voeg je toe: tomaten, komkommer, gele paprika, kappertjes, in reepjes gesneden basilicum, zout en peper en enkele eetlepels olijfolie. Laat de salade vervolgens minstens een kwartier intrekken.
Ik heb hierbij USA bavette gemaakt. Een onbekend stukje rundvlees met fijne adertjes die hewt vlees mals en sappig houden. Even gemarineerd in olijfolie met wat lekkere specerijen en daarna kort (4-6 minuten) op een hete grilplaat.

Erbij: krachtige rosé met milde zuren.

Buon appetito!