header spatburgunder ahr

Een weekendje naar de Noord-Eifel is leuk, zeker rond kerst. Een mooi heuvelachtig winters landschap, leuke stadjes met vakwerkhuizen, gezellige kerstmarktjes en lekker eten. En het leverde me meteen mijn eerste kennismaking met rode Ahrwijn op. Topcombinatie!

Idyllisch
Op slechts drieënhalf uur rijden van Den Haag bevindt zich natuurpark Eifel, net onder Aken. We bezochten in de Noord-Eifel onder andere het gezellige stadje Monschau dat idyllisch aan de Rur ligt. Ik was er nog nooit geweest, maar kennelijk is het heel bekend bij Nederlanders. Het stadje heeft een eigen nederlandstalige website en mijn halve afdeling is er al eens geweest. Nu met kerst was het extra sfeervol.

Gutbűrgerliche Kűche
’s Avonds hebben we in bij Ziegler in Simmerath-Rurberg gegeten, tip van mijn kleine reisgidsje. Door pikdonkere slingerende bergstraatjes kwamen wij uiteindelijk aan bij het kleine familiehotel met traditionele inrichting en ‘gutbűrgerliche Kűche’. Die term valt niet te vertalen, maar betekent zoveel als klassieke Duitse gerechten tegen een meer dan acceptabel bedrag. Wij kozen voor een pompoensoepje vooraf en hertensteak met rode kool en huisgemaakte Spätzle. Er kwam zoveel eten op tafel voor €11,90 (inclusief de soep!) dat we het niet opkonden en uiteindelijk – op nadrukkelijk aandringen van de ‘Wirtsfrau’! – wat hert en Spätzle in een doggy bag meekregen.

IMG_1002Spätburgunder uit de Ahr
Bij het hert kozen we voor een lokale rode wijn, de 2010 Mayschosser Spätburgunder trocken uit de Ahr. De Ahr is het rode wijnparadijs van Duitsland. Hoewel dit kleine wijngebied redelijk noordelijk ligt en dus theoretisch minder geschikt lijkt voor de aanplant van rode druiven, is het microklimaat hier zo gunstig dat de druiven hier prachtig rijpen en een mooie volle Spätburgunder (pinot noir) geven. Wijngebied Ahr ligt ten zuiden van Bonn, rond het stadje Bad Neuenahr-Ahrweiler. Het gebied heeft steile hellingen, en een mineralige bodem met leisteen, lősskiezel, vulkanisch gesteente en ‘Grauwacke’ (breuksteen). De bodem houdt de warmte vast en geeft die ’s nachts af.

Mayschoss
Mayschoss is een coőperatie sinds 1868 – en wel de oudste coöperatie ter wereld! – waar 400 wijnboeren zijn aangesloten. De Spätburgunder beslaat zestig procent van de wijngaarden. Onze wijn, de 2010 Spätburgunder is helder robijnrood, heeft een krachtige neus en veel smaak. Mineralig. Vuursteen. Boers. Aards. Stenig. Weinig fruit, maar wel typisch pinot noir-tonen. Mooie fraicheur. Van een bodem van leisteen en breuksteen. Het hertje smaakte er uitstekend bij!