20121212-075028.jpg

Robert Parker jr., de vermaarde Amerikaanse wijnjournalist, schijnt zijn Wine Advocate verkocht te hebben. Een groep investeerders uit Singapore neemt The Wine Advocate over en de in Singapore gestationeerde Lisa Perrotti-Brown MW wordt hoofdredacteur. Het zijn nog maar geruchten, maar het zou breaking news in de wijnwereld zijn. Geen Parker-punten meer maar LPB-punten…? Of: “Hoeveel Brownies heeft deze wijn…?” Ik mag het niet hopen.

Azië
Er zal in elk geval volgens de geruchten wat veranderen aan het magazine. TWA wordt digitaler, er komen advertenties van luxeproducten. Dat soort werk. Er zullen ook heuse proeverijen komen. En meer focus buiten Amerika. Nu zijn vier van de vijf abonnees Amerikanen. De nieuwe investeerders, die geen ervaring met wijn en ook niet met uitgeven schijnen te hebben (!?) willen ook meer Aziatische wijnliefhebbers trekken en een correspondent in China aantrekken. We wachten verdere berichten geduldig af…

Invloed
Parker zette de wijnwereld op z’n kop door wijnen volgens een 100-puntensysteem te beoordelen. Bekend is dat hij van stevig rood houdt en van Bordeaux. Wijnhuizen schijnen wijnen en wijnstijlen aan te passen aan zijn smaakprofiel (veel hout, veel fruit, veel van alles), opdat ze een hoge score krijgen. Ze maken zelfs speciale extra mooie ‘Parker-vaten’ die hij ter keuring aangeboden krijgt als hij hun wijnhuis bezoekt!? Want: als je boven de 90RP-grens zit, zit je goed en gaat de prijs van je wijn vanzelf omhoog. Hij heeft hierdoor altijd veel kritiek gekregen. Kritiek overigens die hij wegwuift, want hij zegt dat hij er niks aan kan doen dat mensen wereldwijd zijn scores volgen en die wijnen gaan kopen die hij hoge score geeft. Maar scores geven aan wijn zal sinds Parker nooit meer hetzelfde zijn.

100RP
Geen RP-scores dus meer? Mensen moeten weer zelf ontdekken wat ze lekker vinden…? Volgens mij wordt de wijnwereld daar niet slechter van… Ik zeg: 100RP!