Truffelpasta met zwarte knoflook, shiitake en truffelkip

Ik zit in mijn zwarte knoflookfase. Dat kun je soms zo hebben. Vorige week maakte ik al ‘mafaldine al ragù di carne e finocchio’ (geribbelde mafaldine-pasta met een stevige saus van rundergehakt en venkel) en gisteren tonijntataki met zwarte knoflookkorst. Nu was wederom zwarte knoflook aan bod en van het thuisfront kreeg ik de trefwoorden: truffel, pasta, kip of vis. Nou, dat gecombineerd met mijn uitgangspunt en de toevoeging van shiitake die er qua smaakprofiel uitstekend bijpassen, werd het dus truffelpasta met zwarte knoflook, shiitake en truffelkip.

Ingrediënten (2-3 personen)

  • 2 kipfilets
  • 2EL truffelolie
  • 250gr truffelpasta (b.v. tagliatelle of tagliolini; of gebruik gewone tagliatelle en gooi aan het einde 1TL truffelolie bij de saus)
  • 1 sjalotje, fijngesnippperd
  • 200gr shiitake (in plakjes als ze groot zijn)
  • Takje tijm, blaadjes erafgerist
  • 100ml (kook)room
  • 4 teentjes zwarte knoflook, 2 gesnipperd en 2 grof gesnipperd voor de puree
  • 1EL gesmolten roomboter
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: gerapste Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Optioneel: ingrediënten voor gremolata (zie hieronder)
Zwarte knoflook

Bereiding

Kipfilets:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper en smeer ze aan beide kanten in met de truffelolie.
  • Braad de kipfilets aan in een koekenpan en doe ze daarna in een ovenschotel (of gebruik dezelfde pan als die ovenbestendig is).
  • Zet de kipfilets in de voorverwarmde oven en gaar in ca. 11-13 minuten (afhankelijk van de dikte).

Pasta en saus:

  • Kook de pasta ‘al dente’ in water met zout.
  • Maak ondertussen de saus. Doe de 2 grof gesnipperde knoflookteentjes in een vijzel. Doe er een eetlepel olijfolie en een eetlepel gesmolten roomboter bij en maal fijn tot een gladde puree. Zet even apart.
  • Fruit de sjalot in olijfolie tot de ui glazig is en wat gekarameliseerd is.
  • Voeg de shiitake toe en bak ca. 3 minuten mee. Voeg dan de gesnipperde zwarte knoflook, de knoflookpuree, de tijmblaadjes en de (kook)room toe. Verwarm samen en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de pasta af, maar bewaar wat pastawater voor de saus.
  • Vermeng de pasta met de shiitake-knoflooksaus. Is de saus nog wat te dik, giet er dan een klein beetje pastawater bij.

Serveren:

  • Verdeel de pasta over de borden en bestrooi met wat geraspte Parmezaanse kaas.
  • Snij de kipfilets in plakken en leg op elk bord een paar plakken kipfilet op de pasta.
  • Bestrooi de kip (of pasta) desgewenst nog met wat gremolata (zie hieronder bij *) voor wat extra bite.
  • PS Ik deed er nog wat Tahoon Cress bij voor de garnering, maar dat hoeft niet. Tahoon Cress smaakt naar beukennootjes, paddenstoel en truffel en past hier dus uitstekend bij.
Gremolata

(*) Gremolata
Ingrediënten:

  • Een half bosje peterselie
  • 2 knoflookteentjes
  • Rasp van een citroen (bio of schoongeboend)
  • Optioneel: 75ml olijfolie, zeezout en versgemalen peper (heb ik hier nu niet gedaan)

Bereiding:

  • Hak de peterselie en knoflook fijn.
  • Rasp de citroen.
  • Hak alles nog even samen fijn zodat de smaken wat meer verweven. In de mixer kan ook, maar (samen) met een mes gehakt is naar mijn smaak lekkerder.
  • Tip: als je teveel hebt, kun je de rest als blokjes invriezen.
Wijn bij truffelpasta met zwarte knoflook en shiitake

Wijntip: wit of rood? Truffel en rode wijn uit Piemonte (b.v. van druivenras nebbiolo, zoals Barolo of Barbaresco) is een klassieke combinatie. Maar bij de delicate truffelpasta en bij kip? Wellicht toch wit? Ik zette twee wijnen in, een soepele rode (dolcetto uit Piemonte, licht gekoeld) en een witte wijn (Greco di Tufo van Feudi di San Greorio uit Zuid-Italië). Beide wijnen pasten wel, ik had geen voorkeur. Dus je kunt dit keer alle kanten op.

Buon apppetito!