Cocktail met manzanilla - La Perla

Vandaag in mijn sherrycocktail-ontdekkingsreis een cocktail met manzanilla-sherry – La Perla. In 2005 won Jacques Bezuidenhout van Tres Agaves in San Francisco de Vinos de Jerez Competition met zijn eigen cocktail die hij La Perla noemde. La Perla is een eenvoudige 3-ingrediënten cocktail met sherry (de strakdroge manzanilla) en tequila reposado, aangevuld met perenlikeur. La Perla is een mooie gelaagde cocktail. Hou eerst je neus even bij het citroenschilletje voordat je en sipje neemt. In de aanzet valt de agave van de tequila reposado ( = zachte tequila met rijping van minimaal 2 maanden op eikenhouten vaten) op. Daarna volgt de strafheid en ziltigheid van de manzanilla-sherry. Tenslotte krijg je ineens een fruitigheid en klein zoetje van de mooie Poire Williams-likeur. Een onverwacht effect en een zeer intrigerende combinatie! Een cocktail om langzaam van te genieten.
Je kunt de van oorsprong Zuid-Afrikaanse en in de VS woonachtige Jacques Bezuidenhout op Instagram volgen @LoveTequila.

Benieuwd naar meer cocktails met sherry? Hier vind je mijn andere sherrycocktails. Deze serie wordt de komende tijd verder uitgebreid.

De sherry heet manzanilla als de wijn gerijpt is in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. De koele zeelucht vanuit de Atlantische Oceaan zorgt hier voor iets frissere zomers èn de zeelucht zorgt ook voor de ziltige toets in de manzanilla.

sherry - manzanilla

Manzanilla
Er zijn zeven hoofdsoorten sherry: manzanilla, fino, amontillado, palo cortado, oloroso, cream sherry of PX. Behalve cream en PX worden de sherries gemaakt van het druivenras palomino fino. Een deel van de sherrysoorten (manzanilla, fino, amontillado, palo cortado, oloroso) is droog. Een deel (manzanilla, fino, amontillado, palo cortado) is bovendien gerijpt met ‘flor’ (het Spaanse woord voor bloem). In een deel van de vaten vormt zich een grijs-wit gistlaagje, de ‘flor del vino’. De florlaag beschermt de wijn tegen oxidatie, verkleuring en geeft de wijn ’n specifieke amandelaroma. Manzanilla is de meest lichte en strakdroge van alle soorten en deze sherry rijpt volledig onder flor. Daarom is manzanilla – net als fino – heel bleekgeel van kleur. Manzanilla is een fino-type. De sherry heet manzanilla als de wijn gerijpt is in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. De koele zeelucht vanuit de Atlantische Oceaan zorgt hier voor iets frissere zomers èn de zeelucht zorgt ook voor de ziltige toets in de manzanilla. Overigens betekent het Spaanse woord ‘manzanilla’ kamille. ‘

Karakter: knisperend droog, zuiver, ziltig, elegant/delicaat/verfijnd, verkwikkend.
Kleur: bleek- tot lichtgeel.
Geur: florale tonen, kamille, Granny Smith, citrus, amandelen (komt door de flor), gist / versgebakken brood.
Smaak: strakdroog, ziltig, fris, klein (amandel)bittertje.
Serveertemperatuur: koelen (8-10 C).
Lekker bij: haring, oesters, sushi, gefrituurde gerechten (b.v. tempura, calamares, gefrituurde inktvisjes en ansjovis), gerijpte ham, feta, olijven, gazpacho. Een leuk ezelsbruggetje voor sherry & spijs is ook: “if it swims … pair with fino or manzanilla”. Dus: vis en schaal- en schelpdieren.

‘Manzanilla en rama’
Een specialiteit die de laatste jaren steeds populairder wordt is ‘manzanilla en rama’. Rauwe manzanilla, supervers, ongefilterd en vers uit het vat. De natuurwijn onder de sherries.

‘En Rama’  betekent ‘de rauwe’  of ‘rechtstreeks van de stok’. Het is een ongefilterde sherry die heel ‘rauw’ en puur smaakt. Minder verfijnd dan de normale versie, maar oh zo heerlijk, met heel veel smaak. Omdat ie kraak- en kraakvers getapt moet zijn, kun je deze variant bijna alleen maar ter plekke drinken en is ie in Nederland bijna niet te vinden. neem dus ook niet de moeite om zo’n ‘en rama’ hier te kopen, want geheid dat ie te oud en over de kop is!

Ingrediënten La Perla

Cocktail met manzanilla – La Perla

Ingrediënten:

  • 45ml Reposado tequila (ik nam El Jimador, van 100% blue Weber agave met 2 maanden rijping op Amerikaans eiken)
  • 45ml manzanilla (ik nam La Guita)
  • 22,5ml Poire William likeur (geen eau-de-vie!)

Bereiding:

  • Stir (roer) met ijs en strain in een elegant gekoeld cocktailglas.
  • Garneer met een citroenschilletje.

Ik heb de verhouding 45-45-22,5 gebruikt, maar ik zie elders ook de verhouding van 15ml tequila, 40ml manzanilla en 20ml perenlikeur, maar volgens mij is 45-45-22,5 de originele verhouding. Die hou ik dus aan.

¡Salud!

© 2021 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming en verwijzing naar vinissima.nl worden overgenomen of gebruikt.