Beef tataki

Als onderdeel van een heerlijke ‘poke bowl’ (deze is met tonijn) maakte ik een lekkere vleesvariant. De naam ‘poke’ komt van de manier van opdienen, namelijk in stukjes of schijfjes. Poke betekent in het Hawaiiaans snijden. Poke smaakt als Japanse sushi in losse ingrediënten in een kom (‘bowl’). Deconstructed sushi, zeg maar. Meestal maak je poke met rauwe, gemarineerde of kort aangebraden vis (b.v. zalm of tonijn). Maar hè, waarom zou het niet ook met rundvlees kunnen!? Met ‘beef tataki’ (kort gegrild rundvlees in dunne plakjes met een heerlijke marinade) dus. Dat vlees blijft, net als bij ‘tonijn tataki’, nog wat rauw van binnen. Gebruik dus alleen supervers vlees hiervoor. De beste rundvleessoorten die je voor beef tataki kunt gebruiken zijn kogelbiefstuk, ossenhaas of diamanthaas. Je kunt deze beef tataki serveren als onderdeel van een uitgebreide poke bowl, maar ook als voorgerecht. Serveer dan plakjes beef tataki met de marinade erbij en doe er wat bosuitjes en/of wakame over. Dressing-varianten zie je hieronder. Je kunt de plakjes ook om wat groenten rollen, sesamzaadjes erover strooien en dan in de dressing dippen. Je kunt als groenten tsukemono gebruiken (kort ingelegde groenten) of knapperige rauwe flinterdunne staafjes wortel, bosui, komkommer, paprika of kool, maar rucola kan ook.

Je kunt deze beef tataki serveren als onderdeel van een uitgebreide poke bowl, maar ook als voorgerecht.

Beef tataki - kort aanbraden
Beef tataki in dunne plakjes
Poke bowl met beef tataki

Ingrediënten (2 personen)

  • 300gr beef van topkwaliteit (b.v. kogelbiefstuk, ossenhaas of diamanthaas; supervers!)
  • 1EL ghee of geklaarde boter (dit kan namelijk heel heet worden)

Marinade/dressing voor beef tataki:

  • 2EL sojasaus
  • 1TL rijstazijn
  • 1TL sesamolie
  • 1TL basterdsuiker
  • 1TL vers geraspte gemberwortel

Optioneel erbij als dip:

  • Citrus-sojadip zoals kant-en-klare ponzu (b.v. Kikkoman ponzu of ponzu van Mizkan Ajipon) met bosuitjes erover en wakame als garnering.

Bereiding beef tataki

  • Haal het vlees op tijd uit de koeling zodat het op kamertemperatuur komt (30-45 minuten).
  • Maak de marinade/dressing voor beef tataki.
  • Schroei het vlees aan alle kanten een minuut op hoog vuur dicht in ghee of geklaarde boter.
  • Laat het vlees afkoelen en leg het 1-2 uur in de marinade voor beef tataki.
  • Tip: als je het vlees daarna ca. een half uur in de diepvries legt, kun je het makkelijker in flinterdunne plakjes snijden.
  • Serveer de beef tataki met de marinade erover als dressing of met een citrus-sojadip zoals kant-en-klare ponzu (b.v. Kikkoman ponzu of ponzu van Mizkan Ajipon) met bosuitjes erover en wakame als garnering.

Variaties marinade en dressing:

  • Het is lekker om de beef tataki te marineren nadat het vlees is gegrild. Het mooiste is om minstens een paar uur te marineren in de koelkast. Daarna haal je het vlees uit de marinade en snij je het vlees in flinterdunne plakjes. De marinade kan heel simpel alleen uit sojasaus bestaan.
  • Een Thaise marinade kun je ook maken met bijvoorbeeld 1EL sojasaus, 1TL Thaise vissaus, 1TL sesamolie, het sap van een halve limoen (of 1TL rijstazijn; maar ik gebruikte een theelepeltje yuzusap), een bosuitje in ringetjes en 1TL gedroogde chilivlokken of een klein pepertje in ragfijne reepjes. Je kunt de marinade er ook apart bij serveren.
    Als je het vlees in een marinade met sojasaus doet, hoef je verder geen zout of peper te gebruiken.
  • Voor een lekkere tropische dressing (niet als marinade, maar als dipsaus of dressing) vermeng je de inhoud van 2 passievruchten met 4EL olijfolie, 1TL dijon-mosterd, 1TL sesamolie en 1EL sojasaus.
  • Een wasabidressing maak je door te vermengen: 2EL sojasaus, 1TL rijstazijn, 1TL limoensap, 1/2 TL wasabi, 1 geraspt knoflookteentje, 1cm geraspte gember, 1TL bruine suiker en 1TL sesamolie. Maar je kunt ook een heerlijke wasabimayonaise als dip of dressing nemen. Klopt daarvoor 1TL wasabi door wat mayonaise of koop kant-en-klare wasabi-mayonaise.

Eet smakelijk!