The Queens Cocktail - Dubonnet and Gin

The Queen’s Cocktail: Dubonnet & Gin. Raise a toast to HM Queen Elizabeth II. De favoriete cocktail van Queen Elizabeth II was de Dubonnet & Gin. Trouwens ook van de Queen Mum. Dus vandaag proosten we toepasselijk met The Queen’s Cocktail.
De Dubonnet & Gin is een eenvoudig te maken cocktail met maar 3 ingrediënten: Dubonnet, gin en een half schijfje citroen. En ijsblokjes natuurlijk.

Dubonnet…? Ken je het? Dubonnet rouge bestaat als sinds 1846. Het is een Franse aperitiefdrank op basis van Roussillon-wijn (van rubicabernet en muscat d’Alexandria) met kruiden/specerijen, kinine en rietsuiker. Het drankje werd in 1846 bedacht door wijnhandelaar en chemicus Joseph Dubonnet. De lichtzoete drank wordt na samenstelling gerijpt op grote eikenhouten vaten en na drie jaar gebotteld. Dubonnet bevat kinine en werd destijds als medicijn tegen malaria gebruikt door het Franse vreemdelingenlegioen in Afrika. In Frankrijk was de drank bekend als “Quinquina Dubonnet”.

In 2021 kreeg Dubonnet een zgn. ‘Royal Warrant’ van Queen Elizabeth; vergelijk het met hofleverancier. Ik herinner me niet deze Franse drank ooit gehad te hebben. Tijd dus om eindelijk een flesje te scoren.

Ingrediënten The Queen’s Cocktail

  • 60ml Dubonnet
  • 30ml gin (ik nam nu Bombay Sapphire, maar Gordon’s London dry – zoals de Queen kennelijk deed! – of een andere gin kan natuurlijk ook)
Een half schijfje citroen
2 ijsblokjes

PS je kunt ook een verhouding van 50ml Dubonnet en 25ml gin nemen.

Bereiding

  • Doe de ijsblokjes in een cocktailglas (type: old fashioned / tumbler).
  • Giet de Dubonnet en de gin erover.
  • Garneer met het citroenschijfje.
  • Geniet!
The Queens Cocktail

De cocktail is bekend als The Queen’s Cocktail, Dubonnet & Gin of Gin & Dubonnet, maar ook als The Queen Mother. Dronk Elizabeth II de cocktail in een verhouding van 2/3 (66%) Dubonnet en 1/3 (33%) gin, de Queen Mum prefereerde een verhouding van 70% Dubonnet en 30% gin.

RIP voor een opmerkelijke vrouw. Cheers!

PS Zin in andere cocktails met Dubonnet? Ik heb in totaal 35 cocktails met Dubonnet voor je, inclusief ingrediënten en bereidingen.