Low carb - Ovenschotel met kip, rozenharissa, paprika en rode bietjes

Wederom koolhydraatarm in Villa Vinissima. Dit keer een heerlijke Marokkaans getinte ovenschotel met kip, rozenharissa, paprika en rode bietjes (low carb). Uitgangspunt was eerlijk gezegd een rosé uit de Provence. Dat kwam omdat ik geïnspireerd was door de rosé-bijeenkomst vorige week met rosé uit Provence en Valtènesi. De rosé van Château du Seuil leek me heel geschikt, en dus bedacht ik deze lekkere ovenschotel. Harissa is een hete chilipepersaus uit de Arabische wereld (Tunesië, Marokko, Algerije) en is voor de Noordafrikaanse keuken een beetje te vergelijken met wat sambal is voor Azië. Je kunt ook kant-en-klare rozenharissa kopen. De meeste merken die je in de supermarkt kunt kopen zijn redelijk mild, maar wel heel aromatisch. Ideaal dus bij een lekkere zachte rosé! En dus heb ik een beetje geëxperimenteerd en bedacht deze kip met rozenharissa, paprika en rode bietjes uit de oven.

ovenschotel kip harissa paprika bietjes
harissakip met paprika en bietjes

Ingrediënten (2 personen)

  • 2-4 kippendijtjes (ca.250- 300gr, zonder vel of bot) of 2 kipfilets (let op: kipfilet moet korter garen!)

Voor de marinade:

  • 2EL olijfolie
  • 2EL citroensap (ca. een halve citroen)
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • 1EL rozenharissa
  • Optioneel (om het wat pittiger te maken): 1TL gewone harissa (niet mild)
  • 1TL kaneelpoeder
  • 1TL ketoembar (korianderpoeder)
  • Zout en versgemalen peper

En verder:

  • 1 rode ui, in parten
  • 2 puntpaprika’s, in repen of grove blokjes
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • 2EL olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • 2 gekookte bietjes, in grove parten
  • Optioneel als garnering: geroosterde amandelen of pistachenootjes, of granaatappelpitjes

Nodig: ovenschaal en aluminiumfolie.

Bereiding:

  • Begin met de marinade en vermeng alle ingrediënten en smeer de kip hiermee in. Laat minimaal 2 uur marineren. De avond ervoor in de marinade zetten mag ook.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ovenschaal. Leg de ui, paprika en knoflook erin en hussel wat olijfolie erdoor. Bestrooi met zout en peper.
  • Haal de kip uit de marinade en leg die in de ovenschaal tussen de groenten. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en haal de aluminiumfolie eraf. Leg de bietjes tussen de kip en andere groenten en bedruppel met olijfolie en bestrooi eventueel de bietjes met wat zout en peper.
  • Zet de ovenschaal weer in oven en bak nog 20 minuten.
  • Rooster ondertussen je amandelen of pistachenootjes.
  • Serveer het gerecht op borden en garneer met wat geroosterde amandelen of pistachenootjes of met granaatappelpitjes.

Wijntip: wat drink je hierbij? Ik adviseer een milde rosé. Wij kozen voor de 2021 Coteaux d’Aix-en-Provence, rosé van Château du Seuil. Van syrah, cabernet sauvignon, grenache en rolle op wijngaarden van 300 en 500m. Vinificatie: pressurage direct (direct persen). Bleek zalmkleurig. Rood fruit en voorjaarsbloesem. In de mond elegant en milddroog met fijne zuurgraad, subtiel fruit en lichte kruidigheid. Zeer aangenaam en zonder storende bitters. Past ie? Ja! Mede omdat de rozenharissa niet zo heel pittig is. Zomers genieten!