35 cocktails met Dubonnet

35 cocktails met Dubonnet. Dat is het resultaat van The Queen’s Cocktail die we onlangs maakten ter gelegenheid van het overlijden van Queen Elizabeth II. Deze cocktail, die ook bekend is als Dubonnet & Gin, was de favoriete cocktail van de Queen (en ook van haar moeder). Ik kocht speciaal hiervoor een flesje Dubonnet. En als je zo’n flesje in huis hebt, wil je er natuurlijk ook wat mee experimenteren. Dus maakte ik ook een ‘Royal Dubonnet’, die maak je met Dubonnet en champagne (of een andere mousserende wijn). Daarnaast zijn er nog tal van andere cocktails met Dubonnet. Ik geef je hier in totaal 35 recepten voor cocktails die je allemaal met Dubonnet kunt maken, van de klassieke Queen’s Cocktail, de feestelijke Royal Dubonnet, de chique Dandy en de makkelijke Apple Dubonnet tot de Crown Punch voor als je een stel vrienden op bezoek hebt.

Ik geef je hier in totaal 35 recepten voor cocktails die je allemaal met Dubonnet kunt maken.

Dubonnet is een Franse aperitiefdrank op basis van Roussillon-wijn (van rubicabernet en muscat d’Alexandria) met kruiden/specerijen, kinine en rietsuiker. Het drankje werd in 1846 bedacht door wijnhandelaar en chemicus Joseph Dubonnet. De lichtzoete drank wordt na samenstelling gerijpt op grote eikenhouten vaten en na drie jaar gebotteld. Dubonnet bevat kinine en werd destijds als medicijn tegen malaria gebruikt door het Franse vreemdelingenlegioen in Afrika. In Frankrijk was de drank bekend als “Quinquina Dubonnet”. In 2021 kreeg Dubonnet een zgn. ‘Royal Warrant’ van Queen Elizabeth; vergelijk het met hofleverancier.

Veel kunstenaars hebben etiketten voor Dubonnet ontworpen, waaronder de beroemde A.M. Cassandre in 1932 die voortborduurde op het motto van Dubonnet: Dubo … Dubon … Dubonnet (zie afbeelding hieronder; van de site van Dubonnet).

Trouwens: vraag je je af waarom er een kat figureert op het etiket van Dubonnet? Dat komt omdat de echtgenote van Joseph Dubonnet gek was op katten en haar geliefde kat verscheen op het eerste etiket.

AM Cassandre - Dubonnet
Royal Dubonnet

Cocktails met Dubonnet
Er zijn tal van cocktails met Dubonnet. Hieronder staan er 35, inclusief ingrediënten en de bereiding. Alle cocktails (behalve de Crown Punch) zijn voor 1 cocktail. Santé…!

 • The Alfonso: Champagne & Dubonnet, een klassieker uit Harry Craddock’s boek ‘The Savoy Cocktail Book’. Ook wel eens “Alfonso Champagne’ genoemd. Leg een suikerklontje (of een scheutje suikersiroop) in een champagneflûte. Druppel er 2 druppeltjes bitters (b.v. Angostura bitter, orange bitter, creole bitters of chocolate bitters) op. Doe er achtereenvolgens eerst één deel (b.v. 25 of 30ml) Dubonnet en tenslotte 4 delen (b.v. 100 of 120ml) champagne of een andere droge mousserende wijn op. Garneer met een ‘lemon twist’ (citroenschijfje).
 • Apple Dubonnet: Calvados & Dubonnet. Vul een ‘old fashioned’-glas met ijsblokjes. Giet er 30ml Dubonnet en 30ml Calvados op. Garneer met een citroenpartje.
 • Arnaud’s Special: Scotch & Dubonnet. De Arnaud’s Special was de ‘signature cocktail’ bij Arnaud’s restaurant in New Orleans gedurende de 40-ger en 50-ger jaren van de vorige eeuw. Het is eigenlijk een ‘Rob Roy cocktail’ met Dubonnet Rouge in plaats van een zoete rode vermouth en met orange bitters in plaats van Angostura. Beide cocktails zijn echte herfstcocktails. Giet 60ml blended Scotch whisky (b.v. Famous Grouse of Johnnny Walker red of black), 30ml Dubonnet en 3 druppeltjes orange bitters in een mixglas met ijsblokjes. Roer (stir) 20 seconden. Strain (door een cocktailzeefje gieten) in een gekoeld cocktailglas (coupe). Draai boven het glas een sinaasappelschilletje om zodat de oliën vrijkomen en garneer met datzelfde schilletje.
 • Bartender: Giet in een mixglas met ijsblokjes 15ml droge witte vermouth, 15ml Dubonnet rouge, 15ml gin, 15ml droge sherry (fino) en een paar druppeltjes Cointreau. Roer even om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe of martiniglas).
 • Bentley: Dubonnet & Apple Brandy. Giet in een mixglas met ijsblokjes 60ml Apple Brandy (b.v. Laird’s) en 30ml Dubonnet. Roer even om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (martiniglas). Garneer met een citroenschilletje.
 • Blackthorn Cocktail: Giet in een mixglas met ijsblokjes 60ml gin, 22.5ml Dubonnet en 22.5ml kirschwasser. Roer even om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (martini of coupe). Garneer met een cocktailkers en citroenschilletje.
 • Blenheim Cocktail: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 30ml brandy, 15ml Chartreuse geel, 15ml Lillet blanc (een Franse aperitiefdrank op basis van witte wijn), 15ml Dubonnet rouge, 15ml sinaasappelsap. Shake en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe). Garneer met een sinaasappelschijfje.
 • Crown Punch (van de site van Dubonnet; let op: dit is de enige cocktail hier die voor meer personen is!): giet in een grote bowlschaal of ‘pitcher’(kan) een fles Dubonnet, 375ml brandy, 500ml appelsap, 250ml sinaasappelsap, 500ml ginger ale, 12 dashes (drupjes) Angostura bitters en 375ml ijskoud water. Roer voorzichtig. Voeg ijsblokjes, sinaasappelschijfjes, komkommerplakjes en een kaneelstokje toe. Roer nog een keer voorzichtig om en serveer in wijn- of bowlglazen.
 • Dandy (van de site van Dubonnet): Giet in een mixglas met ijsblokjes 37,5ml Dubonnet, 45ml Elijah Craig bourbon whiskey, 7,5ml Cointreau, 2 dashes (drupjes) Angostura bitters en 2 dashes orange bitters. Roer even om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe). Garneer met een sinaasappelschilletje of citroenschilletje.
 • Dot-Roy: Giet in een mixglas met ijsblokjes 30ml gin, 30ml medium sherry en 30ml Dubonnet. Roer even om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (martini of coupe).
 • De Dubonnet (van de site van Dubonnet): Giet in een mixglas met ijsblokjes 45ml Dubonnet en 45ml gin. Roer even om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe) of rocks-glas (old fashioned, tumbler). Garneer met een sinaasappelschilletje.
 • Dubonnet Cup (van de site van Dubonnet): doe een citroenschijfje en een sinaasappelschijfje in een rocks-glas (tumbler). Stamp voorzichtig met een muddler (cocktailstamper). Voeg 60ml Dubonnet, 30ml appelsap en ijsblokjes toe. Voeg 30ml ginger ale en een komkommerschijfje toe en garneer met een halve aardbei.
 • Dubonnet Fizz: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 60ml Dubonnet, 30ml sinaasappelsap, 15ml citroensap, 7.5ml cherry brandy. Shake en giet via een cocktailzeefje in een cocktailglas (high ball of collins) met ijsblokjes. Vul op met bruiswater en roer voorzichtig om.
 • Dubonnet Highball: Dubonnet & Ginger Ale. Giet 60ml Dubonnet in een hoog cocktailglas (high ball) met ijsblokjes. Vul op met ginger ale. Optioneel: voeg 7.5ml citroensap toe.
 • Dubonnet Kiss: Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 60ml gin, 22.5ml Dubonnet, 22.5ml zoete vermoeth en 7.5ml Luxardo maraschino. Roer voorzichtig om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (martini). Garneer met een uitgewaaierd partje appel.
 • Dubonnet Manhattan: Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 15ml Dubonnet en 60ml blended whiskey. Roer voorzichtig om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (martini). Garneer met een cocktailkers onderin het glas.
 • Dubonnet Negroni: gelijke delen gin, Campari en Dubonnet in een old fashioned-glas met ijs. Garneer met een sinaasappelschilletje.
 • First Nighter: Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 10ml gin, 10ml maraschino likeur (b.v. Luxardo), 10ml Dubonnet rouge, 60ml mousserende wijn. Roer voorzichtig om en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (martini). Garneer met een sinaasappelschilletje.
 • The French Connection (van de site van Dubonnet): Giet in een wijnglas of collins-glas met ijsblokjes 60ml Dubonnet en 30ml grapefruitsap. Vul op met 90ml tonic en garneer met een stukje grapefruit of een greapefruitschijfje.
 • Good Hurt: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 45ml spiced rum (Bacardi’s Oakheart), 15ml Dubonnet, 30ml grapefruitsap en 10ml suikersiroop. Shake en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe). Garneer met een schijfje grapefruit.
 • Jack London Martini: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 90ml blackcurrant wodka of chocolate wodka, 15ml maraschino likeur (b.v. Luxardo) en 30ml Dubonnet. . Shake en giet via een cocktailzeefje in een gekoeld elegant cocktailglas (coupe). Garneer met een citroenschilletje.
 • Karl-Gerhard: naar een Zweeds recept dat ik zo goed mogelijk vertaalde. Giet in een old fashioned-glas met ijs 50ml Dubonnet en 50ml svartvinbärsbrännvin (zwarte bessenbrandewijn). Leg er een schijfje citroen op (of wat zwarte bessen aan een takje en een citroenschilletje).
 • Marble Hill: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 45ml gin, 15ml sinaasappelsap en 15ml Dubonnet (of neem 60-30-30). Shake en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe).
 • Napoleon: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 60ml gin, 15ml Cointreau en 15ml Dubonnet. Shake en giet via een cocktailzeefje in een elegant cocktailglas (coupe of martini). Garneer met een sinaasappelschilletje.
 • Opera Cocktail of Opera Italiano: Koel een cocktailglas. Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 60ml gin, 15ml Dubonnet en 15ml maraschino likeur (b.v. Luxardo). Shake en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (coupe of martini).
 • Phoebe Snow: Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 45ml Christian Brother brandy Frost White, 10ml Pernod en 45ml Dubonnet. Roer om en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (martini).
 • Royal Bermuda: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 30ml gin (Gordons), 30ml Dubonnet en 30ml kokoswater. Shake en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (old fashioned) met ijsblokjes.
 • Royal Dubonnet: 30ml Dubonnet in een champagneflûte opvullen met gekoelde champagne of een andere droge mousserende wijn.
 • Rum Dubonnet: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 45ml witte rum, 45ml Dubonnet en 10ml citroensap. Shake en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (old fashioned) met ijsblokjes.
 • San Diego Cocktail: Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 30ml bourbon, 30ml Dubonnet, 15ml Cointreau en een drupje bitters. Roer om en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (old fashioned).
 • Savoy Hotel Special: Giet in een cocktailshaker met ijsblokjes 2 delen Plymouth gin (b.v. 60ml), 1 deel droge vermouth (30ml, b.v. Dolin dry) en een kwart deel Dubonnet (7,5ml). Shake en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (coupe).
 • Sidney Cocktail: Rye Whiskey & Dubonnet. Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 60ml Rye Whiskey, 20ml Dubonnet, 10ml bitters orange, 10ml gele Chartreuse. Roer om en giet via cocktailzeefje in een cocktailglas (martini). Garneer met een sinaasappelschilletje.
 • The Queen’s Cocktail: Dubonnet & Gin. De favariet van Queen Elizabeth II en haar moeder (de Queen Mum). Doe twee ijsblokjes in een cocktailglas (type: old fashioned / tumbler). Giet daar 60ml Dubonnet rouge en 30ml gin over. De Queen prefereerde simpele Gordon’s gin hiervoor, maar experimenteer vooral (ik vond b.v. Tanqueray Ten veel fijner en complexer dan met Bombay Sapphire). Garneer met een half citroenschijfje.
 • The Queen Mother: zie hierboven bij The Queen’s Cocktail.
 • The Twist (van de site van Dubonnet): giet 45ml gekoelde en 30ml gekoelde prosecco in een wijnglas. Voeg desgewenst ijsblokjes toe. Garneer met een citroenschilletje.
 • Trois Rivières: Giet in een cocktailglas met ijsblokjes 50ml Canadese whiskey, 15ml Dubonnet, 7,5ml Cointreau. Giet via een cocktailzeefje in een cocktailglas (coupe). Garneer met een sinaasappelschilletje. Genoemd naar de Canadese stad Trois-Rivières in de provincie Quebec naar een recept van Stanley M. Jones uit 1977.

En daarnaast zijn er ook nog o.a. de volgende cocktails (van een deel kon ik helaas geen recepten vinden):

 • Bossunova Belt
 • Dubonnet Cassis
 • Dubonnet Cocktail
 • Dubonnet Daniella
 • Dubonnet Delight
 • Dubonnet Frappé
 • Dubonnet Helado
 • Dubonnet TT
 • Magic Juice
 • Mummy Love
 • Red Moonlight
 • The Mexican

Maar dit lijkt me voorlopig wel genoeg om te experimenteren met cocktails en Dubonnet.
Santé! Geniet ervan!