Homemade basilicumolie voor het diner van vanavond. 😱 🍃 Oh jee. Zou dat eigenlijk wel mogen van de dames van de Groene Gelukzaligheid (*)? Want als je olie en basilicum verenigt, tja, hoe zal ik het zeggen. Je voelt gewoon ergens dat het niet kan. Je geest jubelt wellicht, maar je lichaam wordt niet blij. En laatst werd ik nog verkouden nadat ik basilicum had gegeten. Zie je wel, zeg je tegen jezelf. Ik moet ook niet zo gemiddeld eten. En terwijl ik m’n haren aai, vraag ik me af: eet ik wel gezond? Ik voel me ineens heel onzeker.

Groen

Vleesch noch visch, is dat de remedie? Volgens onze nieuwe dieetgoeroetjes Tessa en Merel wel. Groen moet het zijn! Geen vlees, geen vis, geen eieren en noten. Geen zuivel sowieso, dan “verzuurd je lichaam”. Niks geen Witte Motor meer dus. Ook geen soja, dat verstoort je hormoonhuishouding. Avocado mag ook niet. Geloof ik. Alleen maar heel veel groenten. En ’s morgens voor dag en dauw eerst 20 minuten je mond spoelen met een lepeltje kokosolie om de afvalstoffen te laten verdwijnen.

Oude zakken

Ik leer uit een recent interview van de groene dametjes in het NRC dat koolhydraten wel met groenten maar niet met vlees/vis mogen. Nieuwe wijn in oude zakken. Klinkt erg als Montignac.

En verder blijkt een bammetje met kaas of hagelslag inmiddels bijkans een doodzonde volgens het groene tweetal, net als de aardappels en vlees uit de snelkookpan van mams. Ze zeggen nog nèt niet dat mams daardoor kanker heeft gekregen, maar de suggestie hangt als een dreigende wolk in de lucht.

Genot

Nou weet je. Ik waag het er gewoon op. Basilicumolie is lekker groen. Dus dat moet kunnen. En het past prima bij de bietjes, tomaatjes en rucola die ik er vanavond bij serveer. En dat er burrata en tagliata di manzo (entrecôtereepjes) bij komen, zullen de Groene Gelukszoeksters me vast wel vergeven. Ik ben toch niet meer te redden. Buon appetito! Van een beetje vreugde aan en genot van je eten en social dining wordt je volgens mij heel gelukkig en dat komt je gezondheid ook ten goede…

(*) The Green Happiness is bedacht door Tessa Moorman en Merel von Carlsburg. Sinds hun interview in NRC 18 sept. jl. liggen de groene vegan-dames stevig onder vuur over hun ‘levensstijl’ en voedingsadviezen.