Sinds 16 september jl. is ie er echt: de nieuwe Bocksbeutelfles! “Bocksbeutel PS” wordt de fles genoemd. In december 2015 werd ie al voorgesteld, maar gisteren kon ik ‘m voor het eerst zien, tijdens Riesling & Co., het topevent voor Duitse wijn in Nederland. Hij stond er onopvallend, maar in de wijnstreek Franken zal het een kleine revolutie zijn.

Opfrisbeurt
Het Duitse wijngebied Franken kiest na eeuwen voor een nieuw model van de typische platte bolle Bocksbeutel. De oude Bocksbeutel was aan een opfrisbeurt toe volgens sommigen en is nu wat hoekiger. Daardoor oogt de fles was strakker, stoerder en moderner. En door deze nieuwe vormgeving moeten de wijnen in de fles ook een jonger publiek aantrekken en zorgen voor een betere marketing en meer verkopen. Poe, wat een druk op een nieuwe flesvorm. De nieuwe fles is ontworpen door de Hamburgse topdesigner Peter Schmidt (78). Schmidt komt oorspronkelijk uit Bayreuth en is onder andere bekend van de ‘lila koe’ en de parfumfles voor “Woman Pure” van Jil Sander.

Veldfles
De vorm van de Bocksbeutel is al oud en werd vroeger al voor leren veldflessen gebruikt. Doordat de fles plat was, kon die in het veld niet wegrollen èn je kon de platte fles makkelijker tegen je lichaam meedragen.

Topwijnen
De stad Würzburg besloot in 1728 tot deze vorm voor zijn topwijnen van de Würzburger Stein, en sindsdien is de Bocksbeutel typerend voor witte Frankenwijnen (b.v. van druivenras Sylvaner/Silvaner of Müller-Thurgau. De fles is zelfs beschermd door de EU. Nog steeds gelden strenge(re) regels voor de wijnen die in deze fles mogen komen. Overigens gebruikt ook Portugal deze flesvorm soms; denk aan Mateus-rosé. Auw.

Bocksbeutel PS
Per jaar worden 50 miljoen flessen wijn in Franken afgevuld; waarvan 15 miljoen Bocksbeutels. De nieuwe fles kost tussen €0,30 en €0,40 en de producent moet zijn productielijn ervoor omzetten.

De nieuwe Bocksbeutel PS wordt nu sinds een paar dagen gebruikt door tien wijnproducenten, waaronder Winzergemeinschaft Franken GWF, DIVINO Nordheim-Thüngersheim (waar ik de 2015 Silvaner Spätkese trocken, Franconia Nordheimer Vögelein van proefde; zie foto met oude fles links en nieuwe fles rechts) en Weinbaupräsident Artur Steinmann van het Fränkische Weinbauverband. De meeste leden van de prestigieuze Verband der Prädikatsweingüter VdP zijn echter nog afwachtend. Vooralsnog zullen we dus beide flessen nog wel een tijdje tegenkomen.

Eerlijk? Ik vind de nieuwe fles stoer en zeker moderner. Maar hij oogt ook wel een beetje lomp en minder elegant dan de ontwerper jubelt. Of ie de oude Bocksbeutel helemaal gaat vervangen? De tijd zal het leren…