Ik hou het kort vandaag. Dat was lekker. Pittige Surinaamse kipsaté met een eigen marinade van gesnipperde ui, gehakte knoflook, ketjap manis, ketchup, verse gember en verse laos, 1EL donkere basterdsuiker, een half verkruimeld Maggi-bouillonblokje en natuurlijk een ragfijn gesneden Madame Jeannette. Hoeveelheden uit de losse pols en naar eigen gevoel. De avond ervoor al in de marinade gezet. Erbij Javaanse pindasaus, rijst en gekarameliseerde bospeen.
De wijnkeuze was een fijne Bandol rosé van Château Barthes.
Gekarameliseerde bospeen
Ik wilde groente bij het gerecht en serveerde er gekarameliseerde bospeen bij. Dat bleek een goede combinatie. En zo maak je de bospeen klaar:
- Schil de bospeen en snij in plakken of stukken.
- Bak de bospeen een paar minuten in bakboter.
- Giet er nu wat honing of basterdsuiker over en bak nog twee minuten.
- Giet er groentenbouillon of water over en laat de bospeen ca. 8-10 minuten gaar worden. Je kunt daarbij (een deel van die tijd) de deksel op de pan houden.
- Laat tenslotte de bouillon verkoken en bak of wok net zo lang tot de bospeen karameliseert en glanzend wordt.
Geef een reactie