Spinaziesalade met tomaat en gegrilde halloumi

Vandaag heb ik een lekkere vegetarische maaltijdsalade voor je: spinaziesalade met tomaat en gegrilde halloumi. Ideaal voor Meatless Monday. Ik had nog wat zongedroogde tomaatjes  en kerstomaatjes liggen en zocht er een goede bestemming voor. Halloumi heb ik – net als feta – altijd in huis voor die gevallen dat ik geen tijd of zin heb om boodschappen te doen. Ik hoefde dus alleen wat spinazie te halen voor deze heerlijke zomerse salade.

Spinaziesalade met tomaat en gegrilde halloumi
vegetarische maaltijdsalade met spinazie tomaat halloumi

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 halloumi, in reepjes of plakken
  • Een bakje kerstomaatjes, gehalveerd
  • Een zak spinazie, desgewenst takjes erafgehaald
  • Een handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd of in reepjes gesneden
  • Zout en peper
  • Olijfolie om in te bakken

En voor de dressing:

  • 10 zongedroogde tomaten in olie (zonder olie), zeer fijn gehakt
  • 3EL olijfolie
  • 1EL citroensap
  • 1TL gedroogde chilivlokken (of een half fijngehakt vers chilipepertje)
  • Zout en peper

Bereiding

  • Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
  • Vermeng de dressing met de spinazie en kerstomaatjes.
  • Bak de plakken of reepjes halloumi in een pan met olijfolie goudbruin.
  • Leg de halloumi op de salade en garneer met de basilicum.

Variëren:

  • Voeg maïs toe aan de salade.
  • Vervang de basilicum door muntblaadjes.
  • Vervang de chilivlokken of chilipeper in de dressing door 1TL (of naar wens) harissa.
  • Maak een dressing met olijfolie, sinaasappelsap en dijonmosterd. Of voeg knoflook aan de dressing toe.
Piemonte Rosso Passo del Bricco Patrizi

Wijntip: kies een lekkere lichte elegante rode wijn bij deze salade. Ik koos voor de Piemonte Rosso “Passo del Bricco” van Patrizi. Een heerlijke elegante wijn met zachte tannines en sappig rood fruit uit Piemonte van de drie kenmerkende blauwe druivenrassen uit deze streek, namelijk 40% nebbiolo, 40% dolcetto 20% barbera en 8 maanden houtrijping.