Proeven doe ik al twee weken niet als nasleep van een ernstige griep, maar er moet toch gekookt worden. En de inspiratie haalde ik afgelopen weekend weer eens uit de Formule 1. Het spektakel vond dit keer plaats in Montreal/Canada en daarom zocht ik een Canadees gerecht. Ik vond het gerecht Calgary Ginger Beef en dat sprak me wel aan.
Ginger Beef is een Canadees-Chinees gerecht dat in de 70ger jaren van de vorige eeuw werd bedacht in het Silver Inn Restaurant in Calgary. Het is gebaseerd op het Chinese gerecht Geung Ngao Yuk. Het gerecht is inmiddels mega populair in Canada.
Ingrediënten (4 personen)
Voor bavette en beslag:
- 2 eieren, losgeklopt
- 115ml water
- 125gr maïzena
- 2EL bloem
- Zout en versgemalen peper
- Frituurvet
Voor de groenten:
- 2 witte uien, in partjes
- 4 knoflookteentjes, gesnipperd
- 1 winterwortel, julienne gesneden
- 2 (punt)paprika’s, in reepjes
- 4cm gember, geraspt
Voor de saus:
- 100ml sojasaus
- 3EL rode wijnazijn
- 2EL Chinese kookwijn shao hsing (of droge sherry)
- 5EL donkerbruine suiker
- 2TL chilivlokken
- 100ml water
Voor de garnering:
- Sesamzaadjes
- 2-3 bosuien, in ringetjes
Geef er rijst bij.
Bereiding
- Snij bavette in reepjes, dat is het handigste als je het vlees drie kwartier in de diepvries legt.
- Haal de vleesreepjes door beslag en frituur de reepjes in het hete frituurvet. Ik deed dat in de wok en niet in de frituur; dat is handiger omdat er af en toe wat beslag van het vlees af valt. Doe dat in porties zodat de reepjes niet aan elkaar kleven en het frituurvet niet teveel afkoelt.
Laat de reepjes uitlekken op keukenpapier en zet apart. - Vervolgens wok je ui, paprikareepjes, wortel, knoflook en gember.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus.
- Voeg de zoetzure saus toe aan de gewokte groenten en laat een minuut goed doorkoken.
- Tenslotte voeg je de gefrituurde beefreepjes toe. Verwarm alles goed in 1-2 minuten.
- Serveer het gerecht met bosuitjes en sesamzaadjes en geef er rijst bij.
Lekker! Binnenkort nog maar een keertje maken als ik weer meer smaak heb…
Wijntip: serveer er rood bij met milde zuren, rijpe tannines en kruidigheid, bijvoorbeeld de malbec van Montes.
Geef een reactie