In het kader van mijn vega(n) challenge, heb ik mezelf uitgedaagd om vaker vega(n) te koken. Ik wil echt eten, geen geknutseld bewerkt labvoer. Dus geen ‘plantbased’ stukje nepvlees, maar gewoon groenten, peulvruchten, noten, zaden etc. Vleesvervangers komen er bij mij niet in, ik vind dat kuleten. Dus ga ik op zoek naar smakelijke gerechten zonder vlees(vervangers). Gisteren maakten we een snelle vegan miso ramen. Ramen is een Japanse noedelsoep met noodles in een krachtige vlees-, vis- of groentenbouillon, die op smaak is gebracht met sojasaus en miso, en die toppings naar smaak en voorkeur bevat. Vaak zie je plakken varkensvlees/buikspek, maar kip kan ook. Daarnaast bijvoorbeeld gedroogd zeewier, menma (bamboescheuten), ei en bosui. Verder kun je naar hartenlust variëren met toppings. Wij kozen voor shiitake, Shanghai paksoi, maïs, enoki en bosui.
Echte ramen vergt een lange bereidingstijd om alle onderdelen goed te bereiden. Dat geldt met name voor het trekken van de krachtige bouillon, maar ook voor het langzaam garen van bijvoorbeeld varkensvlees. Wij maakten een snelle vegan versie met miso, sojasaus, knoflook, gember en shiitake als belangrijkste smaakmakers.
Echte ramen vergt een lange bereidingstijd. Wij maakten een snelle vegan versie met miso, sojasaus, knoflook, gember en shiitake als belangrijkste smaakmakers.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 200gr shiitake, in kwarten of plakjes (afhankelijk van de grootte)
- 2-3 knoflookteentjes, gehakt
- 3cm verse gember, geraspt
- 1TL gedroogde chilivlokken (of 1TL sriracha of gochujang chilipasta)
- 3 bosuien, in ringetjes
- 1EL sojasaus
- 1 liter krachtige groentenbouillon (van bouillonblokje)
- 2EL milde witte of milde aardse gele of krachtige rode miso
- 4 Shanghai paksoi (of baby bok choys), in de lengte in kwarten (of neem gewoon de losse bladeren als ze eraf vallen)
- Een blikje maïs à 300gr
- 100gr enoki (paddenstoelensoort: fluweelpootje)
- 290-360gr ramen noodles (neem b.v. de Hakubaku organic ramen noodles, die zitten met drie x 90gr in een verpakking, dan heb je dus twee pakken nodig voor 4 x 90gr = 360gr, maar 3x 90gr is ook genoeg)
- 2TL sesamolie
- Garnering: 2EL geroosterde sesamzaadjes (witte en zwarte)
- Zout (voorzichtig hiermee!) en peper
- Olie om in te bakken
Bereiding
- Snij de worteltjes van de enoki af (paar centimeter) en pluk de enoki los. Zet apart tot gebruik.
- Bak of wok de shiitake met een beetje zout in ca. 5-8 minuten bruin in wat olijfolie.
- Voeg de knoflook, geraspte gember, gedroogde chilivlokken en een derde van de bosui toe en fruit een minuut mee.
- Voeg de sojasaus toe en roer goed door.
- Voeg dan de bouillon toe en los de miso op. Breng alles aan de kook, doe de deksel op de pan/wok en kook zachtjes 10 minuten.
- Zorg ervoor dat de ramen noodles, Shanghai paksoi en maïs klaar zijn op het moment dat je ramen soep gereed is zodat je de hete bouillon en de rest tegelijk kunt serveren:
- Kook de ramen noodles volgens de verpakkingsaanwijzingen (bij de Hakubaku noodles is dat 4 minuten) en giet het water af. Vermeng vervolgens de sesamolie door de noodles.
- Verwarm ondertussen de maïs in een klein pannetje. En breng een pan met water aan de kook en blancheer de Shanghai paksoi of bok choy twee minuten.
- Proef de misosoep en breng eventueel op smaak met nog wat zout en peper.
- Serveren: Verdeel de ramen noodles over de diepe borden of kommen. Schenk de hete bouillon erover. Garneer elk bord met de overige toppings: een paar bladen Shanghai paksoi bok choy, een flinke lepel maïs, wat enoki (de fluweelpootjes zijn zo dun dat ze in de hete bouillon gaar worden), de resterende bosuiringetjes en de sesamzaadjes; of andere toppings naar wens. Serveer direct.
Variatie
Voor de toppings kun je naast bok choy of Shanghai paksoi, maïs, sesamzaadjes en bosuiringetjes ook denken aan:
Eieren (dan natuurlijk niet meer vegan of vegetarisch), taugé, reepjes spitskool of savooiekool (lekker crunchy), juliennereepjes wortel, bamboescheuten (menma), preiringen, sugar snaps, (wilde) spinazie, gedroogd zeewier (nori of wakame), sushigember, andere paddenstoelen (b.v. enoki: rauw bovenop of een paar minuten meekoken in de bouillon), tofu, chiliolie of La Yo (Japanse chili-olie) of shichimi togarashi (spicy specerijenmix) of Lao Gan Ma (crispy chili in olie), kimchi (weliswaar Koreaans, maar het geeft een kick in de smaakbeleving). Als het niet vega(n) hoeft te zijn, zijn er veel mogelijkheden. Denk aan kipreepjes, gebraden eend, garnalen, pork belly (chashu), rul gebakken (varkens)gehakt, of uitgebakken spekreepjes.
Wat erbij te drinken? Drink er water, bier, ginger beer of een mooie riesling bij. Wijn hadden de elegante 2022 riesling trocken van Volratz uit Rheingau erbij. En dat bleek nog een vegan-wijn te zijn ook! Helemaal passend dus.
Geef een reactie