cocktail The Godfather

The Godfather. Natuurlijk bekend van Coppola’s verfilmde maffia-drieluik uit 1972 op basis van de roman van Mario Puzo uit 1969, maar de Godfather is ook een fijne en vooral erg makkelijk te maken stoere cocktail met maar twee ingrediënten: whisky en amaretto.
Meestal wordt cocktail The Godfather gemaakt met Blended Scotch whisky. Sommigen gebruiken ook wel single malt whisky, terwijl anderen Amerikaanse bourbon of rye bourbon prefereren. Die bourbon geeft natuurlijk een ander effect, wat zoeter en zwoeler. Als je daarvan houdt, kun je beter bourbon nemen.

De verhouding whisky – amaretto is oorspronkelijk 50%-50% (bijvoorbeeld 30-30ml of 45-45ml). Dat geeft een behoorlijk zoetje van de amaretto. Maar tegenwoordig is de verhouding wat meer whisky en minder amaretto. Michael Dietsch geeft in zijn boek “Whiskey: A Spirited Story with 75 Classic & Original Cocktails” zelfs de verhouding: 60ml blended scotch en 7,5ml amaretto. Dat geeft de Godfather een veel droger en ‘boozier’ karakter, met de focus op de whisky en een klein zoet toetsje. Een verhouding van 3:1 (b.v. 60-20ml) is tegenwoordig gangbaar voor de Godfather en geeft een mooie verhouding van whisky en amaretto.

Een verhouding van 3:1 (b.v. 60-20ml) is tegenwoordig gangbaar voor de Godfather en geeft een mooie verhouding van whisky en amaretto.

Amaretto
Neem voor de Godfather trouwens ‘echte’ amaretto! Amaretto moet worden genaakt van amandelpitten en de drank heeft dan ook een duidelijke amandelsmaak. De overbekende Disaronno – waarvan iedereen onterecht denkt dat het ‘echte’ amaretto is – mag geen amaretto heten omdat die likeur niet gemaakt wordt van amandelpitten, maar van pitten van steenfruit (perzik en abrikozen). Disaronno heeft sinds 2001 elke verwijzing naar amaretto van het etiket gehaald en noemt zich sindsdien “Disaronno originale, Italian liqueur”. Heb je geen echte amaretto in huis, kun je natuurlijk wel Disaronno als alternatief gebruiken, maar die smaakt toch net wat minder karaktervol en amandelig.

Hoe maak je de Godfather?
Experimenteer met de verhoudingen en de soort whisky/bourbon naar je eigen voorkeur.
Ik nam eerst:

  • 60ml whisky (zowel J&B blended whisky als Singleton “Tailfire” single malt geprobeerd; de gewone blended beviel beter, de Tailfire werd me iets te zwoel)
  • 30ml amaretto (van Lazzaroni)
  • IJsblokjes
  • Garnering: sinaasappelschilletje

Neem een mixingglas met ijsblokjes. Giet de whisky/bourbon en amaretto erin. Stir (even met een barlepel omroeren tot de drank koud is) en giet via een strainer in een rocks- of old fashioned-glas of ander stoer cocktailglas met ijsblokjes. Garneer desgewenst met een sinaasappelschilletje.

Wil je het nog makkelijker? Neem een rocks- of old fashioned-glas of ander stoer cocktailglas. Vul dat met ijsblokjes en giet eerst de whisky/bourbon erover en dan de amaretto. Roer even om, garneer met het sinaasappelschilletje en geniet!

Beide versies (met J&B en met Singleton “Tailfire”) vond ik nog wat te zoet en met een (te) sterke amarettosmaak. Daarom probeerde ik ook 70ml blended whisky en 20ml amaretto en dat beviel mijn beter.Ik probeerde daarna Knob Creek rye whiskey 67,5 – 22,5ml. Ook een betere verhouding, maar doordat het rye whiskey (van rogge) is èn omdat deze whiskey 50% alc. In plaats van 40% alc. bevat, is deze karaktervoller, maar ook krachtiger.

Experimenteer zelf een beetje met de verhouding van whisky/bourbon of met het type whisky/bourbon, b.v. 45-45ml (of wat minder: 30-30ml), 60-30ml, 60-15ml of bijvoorbeeld 75-15ml of heel droog met 60-7,5ml.

Variaties op The Godfather
Wil je variëren? Jack’s Godfather maak je met 45ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, 30ml amaretto en 120ml cola met ijsblokjes en een sinaasappelschilletje. Je giet de dranken achtereenvolgens in het glas met ijsblokjes en garneert je highball of hoog cocktail met een sinaasappelschilletje.

Of neem een Godmother (50ml wodka en 25ml amaretto), Godchild (50ml brandy/Cognac en 25ml amaretto; met Cognac en amaretto wordt ook wel de French Connection genoemd! Garneer met een citroenschilletje). De variant bourbon-amaretto wordt ook wel The Boss genoemd (ook met 50ml bourbon en 25ml amaretto). En als je rye whiskey neemt, wordt de cocktail ook wel The Big Boss genoemd. Erg lekker!