Shepherd's Pie

Toen ik vandaag een stukje schreef over het verschil tussen Shepherd’s Pie en Cottage Pie, bedacht ik dat ik weliswaar al eerder Shepherd’s Pie had gemaakt, maar nog nooit het recept op mijn site had gezet. Hierbij dus. Ik maakte het een tijd geleden toen we naar de finale van darts keken. Ja, dat doen wij soms. We wilden ter gelegenheid daarvan iets echt Brits eten. Dartvoer. Wat is dat? Dus ging ik wederom op zoek naar British food classics voor bij het WK darts. Echte pubfood dus.

Ik had destijds nog wat gebraden lamsbout van de dag ervoor over. Dan is Leftover Lamb Roast Shepherd’s Pie ideaal! Blijkt ook nog dat de Shepherd’s Pie oorspronkelijk met restjes van de Sunday Roast gemaakt werd (en niet met gehakt). Inmiddels maken de meesten het met lamsgehakt en niet met restjes gebraden lamsvlees. Enneh… als je het met rundergehakt maakt, dan heet het Cottage Pie. Wordt vaak verward.

De Shepherd’s Pie wordt gemaakt met lamsgehakt en is een echte Briste (pub)food klassieker.

Ingrediënten (4 personen)

  • 400-500gr lamsgehakt (oorspronkelijk leftover lamb roast: overgebleven gebraden lamsbout in kleine stukjes/blokjes gesneden)
  • 1 ui, genipperd
  • 1 knoflookteen, gesnipperd
  • 2 winterpenen, in blokjes van 1cm
  • 3 stengels bleekselderij, in ringetjes van 1cm
  • 2EL ketchup
  • 3EL tomatenpuree
  • 2TL Worcestershire sauce
  • 150ml rode wijn
  • 1/2L kippenbouillon
  • Tijm
  • Zout en peper

Voor de aardappelpuree:

  • 800gr kruimige aardappelen
  • 50ml melk
  • Een klontje roomboter
  • 25gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • Zout, versgemalen peper en nootmuskaat

Bereiding
NB Ik ga er hieronder vanuit dat je lamsgehakt gebruikt en geen leftover lamsbout. Het vlees van de gebraden lamsbout is al gaar, maar het gehakt moet je eerst rul bakken.

  • Fruit ui en knoflook, daarna wortel en daarna bleekselderij. Bak 10 minuten zachtjes.
  • Voeg het gehakt toe er bak het op hoog vuur rul en een beetje bruin. Er zal wat vet uitlopen tijdens het bakken, daar kun je een deel van afscheppen en weggooien.
  • Doe er dan ketchup en tomatenpuree bij er fruit even mee (om te ontzuren). Voeg dan Worcestershire sauce, wijn, tijm en bouillon toe en stoof nog een kwartier tot de worteltjes gaar zijn en de vloeistof lekker ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
    Tip: gebruik je gebraden lamsvlees? Doe de laatste minuut het lamsvlees erbij om op te warmen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook ondertussen de aardappelen. Giet de aardappelen af en maak aardappelpuree met de melk, een klontje roomboter en wat geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Doe de groenten-lamsstoof in de ovenschaal en dek af met aardappelpuree.
  • Bak de ovenschotel ca. 20-25 minuten goudbruin.
Titel Shepherd's Pie met Kompaan Bloedbroeder Bijschrift Beschrijving Bestand URL: https://vinissima.nl/wp-content/uploads/2022/01/Shepherds-Pie-met-Kompaan-Bloedbroeder.jpg Kopieer URL naar klembord Smush Smushen in werking.. Afmeting Volledige grootte – 1000 × 750 Geselecteerde media acties 1 item geselecteerd Wissen Invoegen in bericht

Biertip: Erbij hoort een stout beer of porter. Ik ben geen bierfan of bierkenner, maar ik koos voor Kompaan Bloedbroeder, een stoutbier met port. Paste fantastisch. En buiten regende het. Gelukkig maar. “Hopefully it will be raining outside and the pie can really work its magic,” las ik ergens. Gekke Engelsen.
Liever wijn? Kies voor een glas stevige rode wijn (b.v. Rioja of een klassieke Bordeaux).