Spepherds Pie versus Cottage Pie

🐏🐄  Eetweetje: het verschil tussen Shepherd’s Pie of Cottage Pie? Ken jij het verschil?

Wist je dat … je de echte Britse Shepherd’s Pie met lamsgehakt hoort te maken? Als je rundergehakt gebruikt (wat de meeste Nederlanders doen), dan heet het Cottage Pie. Maar bijna iedereen in Nederland noemt dat Shepherd’s Pie. Het onderscheid werd eeuwen geleden niet zo gemaakt, maar tegenwoordig wel. Verder is deze ovenschotel van gehakt, ui, ‘gravy’ (jus) en aardappelpuree hetzelfde. En vaak zijn er tegenwoordig nog groenten aan toegevoegd.

De naam Shepherd’s Pie komt van schapenhoeder (shepherd), dus eigenlijk is het logisch dat je daarvoor lamsgehakt gebruikt. Oorspronkelijk werd de Shepherd’s Pie trouwens gemaakt met leftover lamsbout die je op zondag maakte, de Sunday Roast. Of van minder mooie stukjes lamsvlees. Prima restverwerking dus.

In sommige Nederlandse recepten zie weliswaar perfect het verschil uitgelegd tussen Shepherd’s Pie en Cottage Pie, maar vervolgens gebruikt men rundergehakt en noemt het recept dan toch Shepherd’s Pie!? Ik vraag me altijd af waarom. Staat dat chiquer…? Waarschijnlijk wel, want de naam ‘cottage pie’ verwijst inderdaad naar de status als armeluisgerecht (voor cottagebewoners).

De echte Britse Shepherd’s Pie hoor je met lamsgehakt te maken? Als je rundergehakt gebruikt (wat de meeste Nederlanders doen), dan heet het Cottage Pie.

Parmentier de canard

Parmentier en filosoof
Natuurlijk zijn er allerlei varianten of aanverwante recepten van de Shepherd’s Pie en de Cottage Pie. De Shepherdless Pie of Sheperdess Pie is een vega(n)-versie. Die maak je bijvoorbeeld met linzen.
De Cumberland Pie is een Shepherd’s Pie of Cottage Pie met kaas erop.

De Fransen kennen het gerecht ook. Daar heet het ‘hachis parmentier’. Het gerecht is bedacht door de Franse militaire apotheker Antoine Augustin Parmentier die de aardappel meer bekendheid wilde geven omdat hij overtuigd was van de voedzaamheid. Parmentier heb ik enkele keren gemaakt; beide keren een luxe variant, met leftover confit de canard. Erg lekker.
En kennen wij het ook? Ja hoor! De Nederlandse variant heet Filosoof en wordt soms met draadjesvlees gemaakt. Sommigen noemden dit ook Jachtschotel, hoewel daar dan vaak weer appels aan toegevoegd werden. Ook de Nederlandse schotels bestonden uit kliekjes vlees en aardappel.

Nou ja, je snapt mijn boodschap van het hele verhaal: noem je Shepherd’s Pie voortaan gewoon Cottage Pie als je rundergehakt gebruikt. En Shepherdless Pie als je vega(n) gaat.

Het recept voor de Shepherd’s Pie zal ik binnenkort ook eindelijk op mijn site zetten. Wordt vervolgd …