Sinds ik ontdekte dat de Australiërs gek zijn op schnitzels en heel wat schnitzel-varianten maken, varieer ik zelf ook wat vaker met mijn schnitzels. De Aussies maken hun schnitzel zelden van kalfsvlees, zoals de Oostenrijkers met hun Wiener Schnitzel, en bijna nooit met varkensvlees, zoals de Duitsers. Meestal maken ze een platgeslagen kipschnitzel, af en toe een kalkoenschnitzel (zoals in mijn kalkoenschnitzel en Caesarsalade met doperwten of mijn lemon & herb turkey schnitty), vaak een schnitzel van rundvlees (zoals de beef schnitty met paddenstoelensaus die ik maakte) en af en toe een lamb schnitty. Ik maakte die Australische lamsschnitzel voor het eerst een maand geleden en ik was meteen verkocht. Wat een geweldig idee! Platgeslagen lamsrump met een krokant jasje. Echt heerlijk! Ik marineerde die lamsschnitzels toen met citroensap, knoflook en rozemarijn, met panko met Parmezaanse kaas en peterselie erdoor.
Ik wilde nu een variant maken voor Schnitty Night – Australische lamsschnitzel Griekse stijl met Griekse boerensalade. Omdat Australiërs ook gek zijn op Grieken en Grieks eten, bedacht ik mijn eigen Australische lamsschnitzel Griekse stijl. En die was ook weer heel erg yummie. Ik gaf nog wat tomatenpesto bij de lamsschnitzels. Niet erg Grieks, maar wel erg lekker. En omdat we lekker veel van die Griekse ‘saláta choriátiki’ erbij maakten, sloegen we de koolhydraten dit keer over.
Ingrediënten lamsschnitzel Griekse stijl (2 personen)
- 2 lamsrumps à ca. 150gr per stuk (vraag je slager om ze als schnitzels plat te slaan of sla ze zelf plat)
Voor de marinade:
- 2-3 knoflookteentjes, gesnipperd
- Sap van een halve citroen
- 1EL oregano (vers of gedroogd)
- 1TL tijm (vers of gedroogd)
- 1 verkruimeld laurierblaadje (vers of gedroogd)
Voor de gepaneerde korst:
- Zout en versgemalen peper
- 2TL paprikapoeder
- Bloem (ca. 2-3EL)
- 1 ei, losgeklopt met een beetje zout
- 4-6EL panko of paneermeel (de schnitzels moeten goed bedekt zijn)
- 2TL citroenzest
- 1EL verse oregano, gehakt
- Olijfolie en bakboter (schnitzels moeten er ruim in kunnen ‘zwemmen’)
Bereiding lamsschnitzel Griekse stijl
Tip: Een goede gepaneerde schnitzel haal je eerst door bloem, dan door ei en dan door paneermeel (of panko, dat geeft een knapperiger resultaat!). Vervolgens bak je de schnitzel in een ruime hoeveelheid olie en boter (samen in de pan).
- Marineer de schnitzels een uurtje in citroensap, knoflook en de gehakte kruiden (oregano, tijm, laurier).
- Haal de lamsschnitzels uit de marinade, veeg de knoflook en rozemarijn eraf en dep de schnitzels droog. Bestrooi ze met zout en peper en paprikapoeder.
- Bestrooi de schnitzels daarna met bloem. Schud eventrueel overtollig bloem eraf.
- Vermeng de panko met de citroenzest en oregano.
- Haal de schnitzels achtereenvolgens door het losgeklopte ei en het panko-citroenzest-oragano mengsel.
- Verwarm de olie en boter samen in een grote koekenpan. Neem een ruime hoeveelheid. De schnitzels mogen echt wat ‘zwemmen’ in het vet.
- Bak de schnitzels in ca. 5-6 minuten gaar. Ca. 3 minuten per kant is voldoende voor een mooi krokant laagje en om het vlees gaar te krijgen maar toch sappig te houden. Langer bakken droogt je schnitzel uit.
- Serveer met de tomatenpesto en een Griekse salade.
Ingrediënten Griekse boerensalade (choriatiki salata, χωριάτικη σαλάτα)
- Enkele bladeren romainesla, in reepjes
- Kerstomaatjes (gehalveerd) of trostomaten (in kwarten)
- Een (halve) komkommer, gehalveerd en zonder zaadlijst en in plakjes
- 1 rode ui, in partjes of ringetjes en een half uur geweekt in warm water en drooggedept
- Een (halve) rode of groene (punt)paprika, in blokjes
- 2TL kappertjes
- 50gr zwarte olijven (optioneel)
- 100gr feta, in blokjes (wij namen 200gr omdat we er lekker veel van willen hebben)
- Dressing van: 3EL olijfolie, 1EL citroensap (of rode wijnazijn), 1TL oregano (en optioneel: ½TL gedroogde dille), zout en peper
Bereiding Griekse salade
Tip: ik maakte er een Griekse salade bij met tomaatjes, komkommer, rode ui, rode (punt)paprika en natuurlijk feta. De romaine hoort er niet bij, maar maakt de salade wat luchtiger. Je kunt er ook nog zwarte olijven bij doen, die heb ik weggelaten. De Grieken maken er echt een boerensalade met grote stukken groenten en feta in. Wij hebben alles iets kleiner gesneden. Veel dressing krijg je er ook niet bij, soms alleen wat olijfolie en azijn.
- Maak eerst de dressing door alle ingrediënten te vermengen.
- Hussel die door de gesneden groenten en kappertjes en serveer met blokjes feta erop
Wijntip: bij Australisch lam hoort een mooie Australische wijn, zoals een fijne shiraz. Ik koos voor de 2018 Hunter Valley shiraz van Tyrrell’s. Mooie wijn met ingetogen houtrijping op gebruikte 2.700liter vaten van Frans eiken. Elegant met frisheid en milde tannines.
Een andere goede optie is een Griekse rode wijn van druivenras agiorgitiko van Gai’a Wines uit Nemea. En die paste fantastisch bij zowel de lamsschnitzel als de salade. Agiorgitiko is genoemd naar Sint George en geeft krachtige rode wijnen met kruidigheid en rood fruit. Het Griekse inheemse druivenras wordt door de donkere kleur ook wel het bloed van Hercules genoemd. De wijn van Gai’a heeft zes maanden houtrijping. Helder paarsrode wijn, met sappig kersenfruit, fijne fraicheur, lichte kruidigheid en zachte tannines. Elegant genoeg voor het lamsvlees en krachtig genoeg voor de stevige smaken van de salade.
Geef een reactie