Knoflookgarnalen en gegrilde sardientjes op Portugese wijze

Mijn uitgangspunt voor het diner van vandaag was eigenlijk een Portugese wijn. Ik had de 2013 Vinho Espumante do Douro, Vértice, millésime bruto van Caves Trasmontanas. Ik was op zoek naar een soort Portugese fruits de mer-variant vanwege deze mousserende wijn, leek me gewoon wel feestelijk. Fruits de mer in Portugal als zodanig kennen ze volgens mij niet zoals ze dat in Frankrijk of bij ons doen (maar ik kreeg een reactie van Myriam op mijn recept en zei schreef: zoek maar eens op “”barco ou tabua marisco portugal”; top!). Wel hebben de Portugezen tal van gerechten met vis en schaal- en schelpdieren, zoals de beroemde cataplana, bacalhau a Bras, garnalen met ui en tomaat, ameijôas à Bulhão Pato (venusschelpen Bulhão Pato: in witte wijnsaus), ‘gambas ao alho’ of camarões al alho’ (gambas of garnalen met knoflook), sapateira Recheada (gevulde krab), salada de polvo (octopus-salade), ‘pastéis de bacalhau’ of ‘bolinhos de bacalhau’ (stokviskroketjes), rissóis de camarão (lijken op kleine kaassoufflées met garnalenvulling) en caldeirada (visstoofpotje à la bouillabaise). Verder houden ze in Portugal erg van hun ‘peixe grelhado’ (gegrilde vis), zoals ‘dourada’ (gegrilde dorade), maar natuurlijk vooral gegrilde sardientjes. En daarnaast schijnt er in Portugal voor elke dag van het jaar wel een ander recept met bacalhau (stokvis) te bestaan, zo niet meer. Ik wilde geen heel gerecht, maar twee of drie typerende gerechtjes. Ik koos uiteindelijk voor ‘camarões al alho’ en ‘sardinhas assadas’ (of ‘sardinhas grelhadas’): knoflookgarnalen en gegrilde sardientjes op Portugese wijze. De garnalen bak je heel simpel met knoflook en je geeft er wat citroen bij. De sardientjes worden in Portugal op de BBQ gegrild en geserveerd met aardappelen en een (tomaten-)paprikasalade. Hm, BBQ, lekker, maar niet handig in januari in Nederland. Ik grilde ze op de grilplaat en besmeerde de sardientjes met olie, knoflook, gerookt zeezout, paprikapoeder en gerookt paprikapoeder om er wat rokerigheid en paprika aan toe te voegen. En we maakten er ook nog een lekkere ‘doce de tomate’ (Portugese tomatenjam) bij om op het stokbrood te smeren en een eenvoudige salade met botersla en kerstomaatjes. Ogen dicht … en even waanden we ons in Portugal! Heerlijk, hopelijk kunnen we snel weer een keertje die kant op.

De sardientjes worden in Portugal op de BBQ gegrild en geserveerd met aardappelen en een (tomaten-)paprikasalade. Hm, BBQ, lekker, maar niet handig in januari in Nederland. Ik grilde ze op de grilplaat en besmeerde de sardientjes met olie, knoflook, gerookt zeezout, paprikapoeder en gerookt paprikapoeder om er wat rokerigheid en paprika aan toe te voegen. En we maakten er ook nog een lekkere ‘doce de tomate’ (Portugese tomatenjam) bij.

Tijgergarnalen
Sardientjes schoonmaken
Sardientjes
Sardienes met dressing

Ingrediënten (2 personen)

Voor de knoflookgarnalen:

  • 10 tijgergarnalen of gamba’s (of meer als je zin hebt), schoongemaakt (zonder darmkanaal, zonder kop en gepeld, maar met staart)
  • 2 knoflookteentjes, in dunne plakjes
  • Zout en peper
  • Wat gehakte peterselie
  • Olijfolie om in te bakken

Voor de gegrilde sardientjes:

  • 8-10 sardientjes, zonder schubben en ingewanden
  • 100ml olijfolie voor de dressing en wat extra voor de (gril)pan
  • 1TL gerookte zeezout (b.v. smoked sea alt van Maldon)
  • 1TL gerookt paprikapoeder
  • 2TL paprikapoeder
  • 1TL chilivlokken of een klein chilipepertje zonder zaadlijsten
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 TL citroenzest

En verder:

  • Bijvoorbeeld stokbrood, tomatenjam, en een frisse salade.

Bereiding

Voor de knoflookgarnalen:

  • Maak de tijgergarnalen schoon.
  • Bak ze 1 à 1 ½ minuut per kant in olijfolie met de plakjes knoflook. Als de garnalen roze zijn geworden, zijn ze gaar.
  • Bestrooi ze met zout en peper en garneer met partjes citroen.

Voor de gegrilde sardientjes:

  • Maak de dressing door alle ingrediënten met de staafmixer te pureren.
  • Spoel de sardientjes onder stromend water af en dep ze droog met keukenpapier.
  • Besmeer de sardientjes aan de binnen- en buitenkant met de dressing.
  • Doe wat olijfolie in de pan of grilpan.
  • Gril de sardientjes max. 2 minuten per kant.
  • Bestrooi ze met peterselie en serveer met wat partjes citroen.

Geef er bijvoorbeeld stokbrood, tomatenjam en een frisse salade bij.

Portugese sardientjes grillen
Gegrilde Portugese sardientjes
Espumante do Douro - Vértice

.

Wijntip: lekker vol wit uit Portugal. Bijvoorbeeld van de witte Portugese druivenrassen arinto, encruzado of viosinho.

Ik koos voor een lekkere mousserende wijn, de 2013 Vinho Espumante do Douro, Vértice, millésime bruto van Caves Trasmontanas. Een blend van de Portugese rassen gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho, touriga franca en tinta barocca. 75% blauwe druivenrassen en 25% witte. Een mooie método clássico (méthode traditionelle). De wijn rijpt 40 maanden ‘sur lattes’. Strogeel met lichte oranjezweem. Gist- en briochetonen in de neus en mond. Heerlijk gerijpt. Citrus en hazelnoten. Fijne mousse. Mooie fraicheur. Krachtig en vineus. Zie hier voor de 2012-editie van deze Portugese espumante.