Na al het Indiase eetgeweld (zie Kerala Veg Noodles en Indiase vis masala), had ik weer eens zin in Italiaans. Het werd een licht gerecht: romige pasta al limone. Erbij – heel on-Italiaans, ik geef het toe – wat kipfilet ‘al limone’ (zie mijn recept voor kalkoenschnitzeltjes ‘al limone’) en wat gewokte spinazie als ‘contorno’ (bijgerecht).

Ingrediënten (2 personen)

  • 160-180gr linguine (of spaghetti of tagliolini)
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • Zest en sap van een (biologische of schoongeboende) citroen
  • 3EL eetlepels kookroom (optioneel)
  • zout en versgemalen peper
  • 20gr roomboter (of 2EL olijfolie)
  • Optioneel: geraspte Parmezaanse kaas
  • Optioneel: verse basilicum

Bereiding

  • Kook de pasta net niet gaar (1 à 2 minuten korter dan normaal). Giet af, maar bewaar wat kookvocht!
  • Laat de boter in de pan smelten en fruit de ui zachtjes. Voeg knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Voeg citroenzest (laat een beetje over voor de garnering!), citroensap, room en voldoende pastawater (ongeveer 100ml) toe. Verwarm en laat een paar minuten zachtjes doorkoken tot je een romige saus krijgt.
  • Voeg tenslotte de bijna gare pasta toe en roer om. Laat twee minuten pruttelen zodat de pasta gaart in de citroenroom. Zo mengt de pasta met de saus en wordt smeuïg en romig. Breng op smaak met zout en peper.

Italianen voegen meestal geen Parmezaanse kaas toe. Dat zie je wel in Nederlandse recepten. Als je dat lekker vindt, doe dat vooral. Je kunt het samen met de pasta toevoegen.

  • Garneer desgewenst met basilicum. Ik deed de basilicum bij de kipfiletjes met citroen.

Wijntip: geef er een lekkere Italiaanse witte wijn bij, bijvoorbeeld een Lugana of Orvieto of een wijn van de druivenrassen fiano of falanghina.