Indiase vis masala met tomaat en kokos

Indiase vis masala met tomaat en kokos. Dat aten we vorige week in Zuid-India een aantal keren. Vis tref je met name in de kustgebieden van Zuid-India veel aan. De provincies Tamil Nadu en Kerala staan erom bekend. Kerala staat ook nog eens bekend als plek waar je uitstekende specerijen kunt vinden. In het heuvelachtige en groene plaatsje Thekkady, nabij het Periyar National Park in Kerala, kocht ik allerlei heerlijke specerijen bij een lokale winkel (Green Land Spice Garden, zie @greenlandspicegarden op Instagram). De ‘fish masala’ rook wel erg lekker, dus die wilde ik sowieso hebben. De dagen erna aten we aan de kust van Kerala een aantal keren overheerlijke vis en reuzengarnalen in een fantastische geurige kokossaus. Thuisgekomen verlangde ik erg naar dit gerecht en ik heb het zo authentiek mogelijk proberen na te maken. Met mijn ‘fish masala’ van de Green Land Spice Garden, en met enkele tips die we tijdens onze kookworkshop in Thekkady kregen. Die kookworkshop kregen we van de enthousiaste Sheril J.S. en zijn vrouw. Daar maakte ik ook een viscurry, maar niet met kokos. Dus dit recept nu is een beetje van Sheril en een beetje van mij. Overigens maakte Sherill na mijn vraag of hij op Instagram zat (nee dus), onmiddellijk ter plekke een Insta-account aan. Zo leuk! Je kunt hem vinden op @jssheril.

Zoals gezegd, heb ik geprobeerd het gerecht zo authentiek mogelijk te maken. In de meeste Nederlandstalige recepten voor viscurry zie je de curry met veel groenten erin (zoals paprika, boontjes, venkel en zelfs broccoli). Typisch Nederlands (net als het Knorr-kulgerecht van Zuidafrikaanse bobotie met sperzieboontjes; pff), maar in deze vis masala hoort verder geen groente als je een authentiek Indiaas gerecht wilt maken! Als je groenten wilt, geef die dan als bijgerecht. Denk aan geroosterde of gewokte wortel, of wortelreepjes uit de oven, of kies een lekkere salade erbij.

specerijen kopen bij Green Land Spice Garden in Thekkady

Specerijenmix voor vis
Masala is het hindi-woord voor specerijen, maar het wordt ook gebruikt om een specerijenmix mee aan te duiden waarmee je gerechten kruidt. Vis masala kan bijvoorbeeld de volgende specerijen bevatten: korianderzaadjes, chilivlokken, kurkuma, komijn, fenegriek, zwarte peper, ajwain-zaadjes (verwant aan karwei en komijn en lijkt wat op karwei met tijm), gedroogd mangopoeder, gemberpoeder, mosterdpoeder, kruidnagel, nootmuskaat, foelie, kaneel, kardemom en asafoetida (of ‘hing’, in Nederlands ‘duivelsdrek’ omdat dit gedroogde hars een milde knoflooksmaak geeft en als smaakversterker fungeert). Elk merk specerijenmengsel is anders van samenstelling, net als bij de mix kerrie. Dat mangopoeder is trouwens echt een uitvinding. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zag het ook apart bij de India-winkel. Meteen gekocht en in een kipgerecht toegevoegd. Het geeft een heerlijke bijzondere en fruitige smaak aan een gerecht!

vis marineren
zware mosterdzaadjes en kerrieblaadjes fruiten
vis masala toevoegen

Ingrediënten (4 personen)

  • 400-500gr stevige witvis (kabeljauw, zeeduivel)
  • 8 tijgergarnalen, schoongemaakt maar met staartje
  • 2TL zwarte mosterdzaadjes
  • Optioneel: een takje verse curry leaves (weglaten als je ze niet vers kunt vinden)
  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 4 knoflooktenen, gesnipperd + 4cm verse gember, geraspt (vermengd of in de vijzel gepureerd tot pasta)
  • 1-2TL gedroogde chilivlokken (naar eigen wens en smaak)
  • 1EL fish masala (of garam masala)
  • 1TL kurkuma
  • 3 middelgrote tomaten, ontveld en zonder zaadlijsten, in blokjes
  • Kokosmelk (blik à 400ml)
  • Zout
  • (olijf)olie om in te bakken
  • Als garnering: koriander of platte peterselie
  • Serveersuggestie: Geef er rijst en wat limoenpartjes bij en eventueel een groentengerecht (b.v. gewokte wortel of wortel uit de oven) en frituur wat pappadums.

Bereiding

  • Wrijf de vis in met de helft van de knoflook-gemberpasta, 2TL kurkuma, 1-2TL gedroogde chilivlokken en 1TL zout. Laat 15-30 minuten intrekken. Het hoeft niet, maar wordt in India vaak gedaan om het vissige van de vis af te halen. Optioneel dus. Ik ga er hieronder vanuit dat je de vis niet eerst marineert. Doe je het wel, gebruik dan hieronder de andere helft van het knoflook-gember mengsel en minder chilivlokken.
  • Giet olie in de pan of wok en verhit. Frituur de zwarte mosterdzaadjes erin tot ze ‘poppen’ (ongeveer na een minuut). Gooi dan de curry leaves erbij. let op, want dat gaat spatten!
  • Voeg meteen de ui toe en fruit de ui 5 minuten zachtjes.
  • Fruit dan de knoflook en gember een minuut mee.
  • Roer de fish masala (of garam masala) en de kurkuma (en evt. wat chilivlokken) erdoor. Roer om.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, kokosmelk en zout toe. Laat alles ca. 15-20 minuten zachtjes doorkoken.
  • Voeg tenslotte de vis toe en gaar zachtjes in ca. 5 minuten. Als je er gambas / tijgergarnalen bij hebt, is 2-3 minuten voldoende, voeg die dus op het allerlaatst toe.
  • Geef er bijvoorbeeld rijst, wat partjes limoen, een groentengerecht en pappadums bij.
viscurry met kabeljauw
viscurry met kabeljauw en tijgergarnalen
Indiase viscurry met kabeljauw en tijgergarnalen

Wijntip: in India ben ik wat van de wijn afgeraakt, ik dronk er – zeer uitzonderlijk voor mij – bier. Kingfisher’s, een krachtig bier met 8% alcohol. Terug in Nederland koos ik Affligem tripel hierbij, paste prima. Wil je er wijn bij, kies dan bijvoorbeeld voor een milde viognier.