Dankzij restverwerking ontstond deze lekkere lichte risotto. Ik vond in de koelkast nog wat stengels bleekselderij, twee bospenen, een prei en een pakje feta. Prima ingrediënten voor deze zomerse vegetarische risotto!

Ingrediënten

  • 1 witte ui, in blokjes
  • 1 knoflookteentje, fijn gehakt
  • 3EL olijfolie
  • risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100 gram p.p.)
  • 4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes of partjes
  • 2 bospenen, geschrapt en in kleine blokjes
  • 1 prei, in grove plakjes
  • 1 bouillonblokje (ik nam kippenbouillon, maar als je de risotto echt vegetarisch wilt, neem dan kruidenbouillon)
  • 1 glas witte wijn
  • 250 gram feta, in blokjes
  • een paar klontjes roomboter
  • zout & peper

Bereiding

  • Breng een pan met 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook en laat op de kleinste vlam staan.
  • Fruit de ui en het knoflookteentje 2 minuten in de olijfolie.
  • Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
  • Fruit vervolgens de bleekselderij ook een minuutje mee.
  • Doe wortel en prei erbij en roer goed om.
  • Blus af met 125ml witte wijn en .roer door. Laat het deksel eraf.
  • Wacht tot bijna alle vocht is verkookt en giet er dan een soeplepel hete bouillon bij en roer goed.
  • Wacht weer tot het vocht bijna verdampt is en giet er weer wat bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst gaar (al dente) is. Dat duurt ca. 16 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en voegde boter en de helft van de feta toe. Breng op smaak met zout en peper en roer om.
  • Tip: Let erop dat de rijstmassa op dit moment nog redelijk nat moet zijn (!!!); hij wordt hierna vanzelf nog wat compacter. De meeste Nederlanders – zelfs in restaurants – maken risotto te droog, zodat het een te stevige zware massa wordt. Het mag luchtiger en moet straks nog een beetje op je bord uitlopen.
  • Laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten.
  • Serveer de risotto in diepe borden en garneer met de overgebleven fetablokjes.

Wijntip: drink er een Italiaanse witte wijn bij. Wij kozen voor de Vermentino di Toscana “Monterufoli” van Tenute del Cerro. Of maak je keuze uit b.v. Vermentino di Sardegna en Verdicchio dei Castelli di Jesi. Wil je iets uit Noord-Italië waar risotto ook oorspronkelijk vandaan komt? Neem dan Cortese di Gavi, een wijn van druivenras arneis, een Soave of Lugana.

Buon appetito!