Gisteren koelde het ineens af in Nederland, maar op ons terras was het nog warm genoeg om buiten te eten. Dat vraagt om een zomers gerecht. Het werd scaloppine al limone en salade tomaat – haricots verts met Rueda van Traslagares. Lekker fris en zomers.

Recept salade tomaat – haricots verts

Ingrediënten

  • 400 gram kerstomaatjes, halveren
  • 400 gram haricots verts, gekookt (6-7 minuten)
  • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
  • 2EL kappertjes
  • 3EL olijfolie
  • 2EL sherry-azijn
  • 1TL Dijon-mosterd
  • Zout en peper

Bereiding

  • Doe de tomaatjes, de gekookte haricots verts, het gesnipperde uitje en de kappertjes in een schaal.
  • Maak een dressing van de olijfolie, sherry-azijn, mosterd en een eetlepel water (daardoor bindt de dressing beter!). Breng op smaak met zout en peper. Ik ben gek op sherry-azijn. Vandaar dat mijn azijn-olie verhouding ook iets anders ligt dan normaal, met in verhouding wat neer azijn dan normaal. Sherry-azijn (b.v. die van Ediks van de PX-druif) is niet alleen heerlijk aromatisch, maar ook zacht van smaak. Daarom hoeft er bij deze dressing geen suiker of andere zoetstof.
  • Meng de dressing voorzichtig door de salade en serveer als bijgerecht.

Recept scaloppine di tacchino al limone

Eigenlijk maakte ik geen scaloppine al limone, maar scaloppine di tacchino al limone. De bekende scaloppine zijn kalfsschnitzeltjes; ik maakte kalkoenschnitzeltjes (kalkoen = tacchino). Dat gaat net zo goed en is net zo lekker met citroen!

Ingrediënten

  • Een stuk kalkoenfilet van minstens 400 gram, in dunne plakjes
  • Zout en peper (en desgewenst eigen kip-/kalkoenkruiden naar smaak)
  • Boter/olijfolie om in te braden
  • Bloem
  • 25 gram roomboter
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • 50ml witte wijn
  • Een handje vol fijngesneden peterselie

Bereiding

  • Bestrooi de kalkoenschnitzeltjes met zout en peper en haal ze aan beide kanten door bloem.
  • Bak ze kort; maximaal 1-2 minuten per kant!
  • Blus ze af met de witte wijn en het citroensap en de -rasp.
  • Maak de aanbaksels van de bloem los, doe er een flinke klont roomboter bij en roer door.
  • Strooi de peterselie erover en serveer de schnitzeltjes met gebakken aardappeltjes en de salade van tomaat en haricots verts.

Wijntip: kies bij dit gerecht voor een volle frisse witte wijn. Iets uit Noord-Italië kan, maar wij kozen voor de Rueda van 100% verdejo van Pago Traslagares. Een lichtgele wijn met groenzweem. Ingetogen stuivend. Zacht met fijne zuurgraad. Grassig met tonen van citrus, kervel en kruisbes. Aangenaam bittertje. Goed bij salades met venkel of geitenkaas, of bij vis of kip in citroensaus.

Buon appetito!