Nadiya's British Food Adventure

Review: kookboek ‘Nadiya’s British food adventures’ + recept sesamkip met snelle kimchi. De aanleiding voor dit kookboek en dit gerecht was de Foodchallenge die de Facebookpagina Foodbloggers Benelux elke maand uitschrijft. Voor de maand september waren er twee thema’s: Back to school/work (meeneembare broodtrommel- of lunchboxhapjes) of Kookboek uit je vakantie. Ik wilde eerst niet meedoen. Ik werk vanuit huis en heb geen kids, dus die lunchbox is er niet. En we hadden al onze vakantieplannen deze zomer gecancelled vanwege onze bejaarde kater Daan die we niet meer alleen wilden laten. Maar toen het echt niet meer ging en we Daan een maand geleden hebben moeten laten inslapen, zijn we hals over kop nog snel een weekje ertussen uit gegaan en zijn naar de pittoreske regio The Cotswolds in Engeland gegaan. Je kunt er alles over lezen in mijn verslag ‘Roadtrip to The Cotswolds’. We hebben ons, zoals je in de reisreportage kunt lezen, qua eten vooral geconcentreerd op pubfood. Populaire Britse foodklassiekers dus. Fish & Chips. Veel lam. Af en toe een ‘pie’. Omdat ik uitging van de top-pubs, hebben we over het algemeen eerlijk & heerlijk gegeten.

Het kookboek ‘Nadiya’s British food adventures’ is een avontuur. Niet alleen klassiekers uit de Britse keuken, maar klassiekers met een twist en in een modern jasje. En mijn motto is “Explore the flavours of life!” Dus dat past precies bij dit boek.

Nadiya’s British Food Adventure
En toen bedacht ik ineens dat er die foodchallenge was. Ik ging dus op zoek naar een kookboek vol echte Britse recepten. Maar al bladerend door die kookboeken vol met Yorkshire pudding, pie (pasteitjes), mash (aardappelpuree), chips (frietjes), burgers etc., dacht ik: hm, dat zijn wel erg veel koolhydraten. Heel Brits, maar niet echt iets dat ik thuis veel ga maken. En dingen als ‘bangers & mash’ (worstjes met aardappelpuree en jus) trekken mij ook eigenlijk helemaal niet.

En toen kwam ik het kookboek ‘Nadiya’s British food adventures’ tegen. Dat klonk goed. Op de achterflap lees ik: “This beautiful book contains over 120 recipes to accompany Nadiya’s brand-new BBC series, in which she sets out to discover the best of modern British food.” Dat klonk aantrekkelijk. En de toelichting vervolgt met: “Fusing local ingredients with her favourite flavours, Nadiya’s reinvented classics sum up the diversity of Britain and the melting pot of tastes and culinary influences that shape what we all love to cook and eat today.”

Ha! Dat was ‘em. Dat klinkt goed. Een avontuur. Niet alleen klassiekers uit de Britse keuken, maar klassiekers met een twist en in een modern jasje. En mijn motto is “Explore the flavours of life!” Dus dat past precies bij dit boek. Kopen dus.

Nadiya Hussain

Nadiya Hussain
Wie is Nadiya eigenlijk, vroeg ik mij thuis af? Mij zei het niets. Nadiya Hussain won in 2015 de Great British Bake Off van de BBC. Sinds het winnen van de show is de kleine moslima en 2e generatie British Bangladeshi zeer succesvol. Ze heeft haar eigen BBC-tv serie ‘Nadiya’s British Food Adventure’, schrijft kookboeken en is columnist bij The Times Magazine. En ze mocht een taart bakken voor de 90e verjaardag van Queen Elizabeth II. het boek dat ik kocht, ‘Nadiya’s British food adventures’, is genoemd naar de tv-serie. Voor de serie ging ze acht afleveringen door het land om foodproducenten te bezoeken en met hun producten te gaan koken.

Bangladesh
Veel van haar gerechten hebben een link met Azië c.q. lndia. Niet raar als je weet dat de roots van haar familie in Bangladesh liggen en dat haar vader chef-eigenaar van een Indiaas restaurant is. Overigens ontbreken ook Midden-Oosterse invloeden niet. Zoals het boek staat aangekondigd: het biedt een fusie van alle culturen die er tegenwoordig in Engeland wonen.

Je treft dus in het boek bijvoorbeeld recepten aan van Cheese Scones with Chive Butter, Masala Eggy Bread, Tamarind Prawn Cocktail Sandwich, Five Spice Duck Pie of de Steak & Kidney ras-el-hanout Pie, , Spiced Bean & Banger Stew (stoofpot van worst en bonen), Goat Tajine with Orzo & Dates en de Britse liefde voor lamsvlees zie je terug in onder andere Sumac Lamb Chops with Crusted Caramelized Onion Potatoes.

Ze gaat in haar boek uit van gerechten die Engelsen van oudsher kennen, zoals Cayenne Eggs Benedict, Beef Wellington with Fennel & Mint Salad, Smoked Haddock Rarebit (variatie op Welsh Rarebit, simpel gezegd een boterham met gesmolten kaas, de Croque Monsieur of tosti van Engeland), Eaton Mess (Eaton Mess Cheesecake) en trifle (Pear & Ginger Trifle) Maar ook van oorsprong buitenlandse gerechten die men in Engeland tegenwoordig erg lekker vindt, zoals hamburgers (Tandoori Cod Burger), pizza (Asparagus Pizza Bianco), Spaanse churros (Baked Churros with a Samoa Dip), of doughnuts (Fresh Jam Doughnuts).

Roots
Het boek biedt je 120 verrassende recepten die net even anders zijn dan je verwacht. En dat vind ik leuk. Er staan duidelijke instructies in en de maten zijn gelukkig voor ons Nederlanders gewoon in grammen en milliliters en niet in ounces of cups. Veel gerechten zijn gefotografeerd en tussendoor vind je tal van foto’s van Nadiya die uit de tv-serie komen, van haar en van de tripjes naar foodproducenten. Dat geeft een goed sfeerbeeld. Bij elk recept zit een kleine introductie over het gerecht (“a galette is like an open pie, a tart or a pizza”) en ze vertelt waarom ze de klassieker heeft aangepast. Over de Goat Tajine with Orzo & Dates zegt ze: “Where food is concerned, I’m not a massive follower of rules, and I love nothing more than recipes where different worlds collide, especially if they can be cooked in one pot. Her the flavours of a Moroccan tajine are filled out with Italian orzo, while the star of the show is goat, a meat not eaten enough in my opinion, but one which is gradually becoming more common in Britain. (…) It’s flavour works well with sweet dates, while the orzo and crisp pitta make this a really hearty meal.”

Het boek is verder handig ingedeeld in categorieëen (Breakfast & Brunch, Friends Over, For the Love of Lunch, Midweek Meals, Something Special, Party Time, Pudding) en heeft een goede index.

In de intro dankt ze haar grootouders die veel hebben opgeofferd om hun kinderen een goed leven te geven. Ik denk dat ze zeker trots zullen zijn op Nadiya, die haar roots zo mooi verweeft met de Britse eetcultuur.

Friends Over uit Nadiya's British Food Adventure
sesamkip met snelle kimchi

Ingrediënten

Voor de sesamkip:

  • 4 kipfilets, gevlinderd (zie bij bereiding)
  • Sesamzaadjes: 100gr beige (garlic) en 25gr zwarte (smokey)
  • 1 ei
  • Zout
  • 5el olijfolie

Voor de kimchisalade:

  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 1/2TL zout
  • 1EL bruine suiker
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 20gr verse gember, geschild en geraspt
  • 1EL vissaus
  • 1 chilipepertje, zonder zaadlijsten en in dunne reepjes
  • 150gr witte kool (ik nam spitskool) , in flinterdunne reepjes (liefst met de mandoline als je die hebt)
  • 150gr rode kool, in flinterdunne reepjes

Sesame Chicken with Quick Kimchi
Ik had nog een spitskooltje liggen en vroeg me af of Nadiya daar een leuk recept voor had dat ik voor de foodchallenge kon gebruiken. Ik zocht op ‘cabbage’ en vond het (lunch)recept voor Sesame Chikcen with Quick Kimchi’.  Kip en salade, mooi! Want ik probeer tegenwoordig meer koolhydraatarm te koken. Dus niet verder gekeken, kip en rode kool gekocht (de overige ingrediënten had ik al thuis). Ik geeft jullie hier het – door mij vertaalde – recept.

Nadiya combineert hier de sesamkip die ze bij haar Chinese afhaalrestaurant koopt en Koreaanse kimchi. Kimchi is gefermenteerde kool, meestal nogal heet, en het kost je dagen om voor te bereiden. Nadiya heeft een snelle versie van kimchi gemaakt. Die wordt niet gefermenteerd maar smaakt wel een beetje zoals de echte.

Bereiding

  1. Mix de beige en zwarte sesamzaadjes samen op een plat bord.
  2. Klop het ei los in een diep bord.
  3. Snij de kipfilets aan 1 kant bijna tot het einde in en klap ze ‘als een boek’ open. Strijk de filets met je hand wat vlakker. Dit heet vlinderen. Zo krijg je dunnere kipfilets.
  4. Breng de kipfilets op smaak met zout.
    PS Ik heb er peper, wat kerriepoeder en gemberpoeder aan toegevoegd, maar dat staagt niet in het recept. Ik vind kerrie en gember heel lekker bij kip en het past goed bij dit recept
  5. Doop de filets in het losgeklopte ei en haal ze door de sesamzaadjes. Zet ze even apart op een ander bord.
  6. Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak de kipfilets op middelmatig vuur 5 minuten per kant. Als je pan niet groot genoeg is, moet je het in twee keer doen. Hou er rekening mee dat de kip bedekt is met de sesamzaadjes die snel verbranden, dus hou het goed in de gaten.
  7. Maak ondertussen de salade. Doe bosuitjes, zout, bruine suiker, knoflook, geraspte gember, vissaus en chilipepertjes in een schaal. Kneep het mengsel met je handen goed door.
  8. Voeg nu de kool toe en knijp de koolreepjes stevig met je handen door het mengsel. Dit is de truc van Nadiya: “This will give it the fermented look of kimchi without the actual fermentation process.”
  9. Haal de kip uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Snij daarna in repen. Leg een bergje kimchi op het bord en leg daarop de sesamkip.

Wijntip: dit keer geen. Nadiya is moslima en wij hebben het een avondje alcoholvrij gedaan met een glas ginger beer van Fentimans. Lekker pittig en scherp en past perfect bij dit eten. Wil je toch wijn? Denk dan aan een ronde soepele chardonnay met een beetje houtrijping uit de nieuwe wereld.

Eet smakelijk!

Boekgegevens:
Nadiya Hussain: Nadiya’s British Food Adventure.
1e druk: 2017 | Uitgever: Penguin | ISBN: 978-0-718-187666-8 | Aantal pagina’s: 288 | Prijs: £20,- (in Nederland €20,99).

[Noot: De bespreking is mijn eigen mening. Ik heb het boek zelf in Engelandgekocht en niet van de uitgever ontvangen.]

Naschrift: ik heb uiteindelijk het foodblogevent van september met mijn inzending gewonnen. De jury schreef: “Ingrid vertrok dit najaar halsoverkop voor een korte vakantie naar The Cotswolds in Engeland. Tijdens deze roadtrip at ze vaak in de betere pubs. Daar hoorde natuurlijk een kookboek bij maar dat viel nog niet mee. De meeste kookboeken kwamen niet verder dan een pie, Yorkshire pudding en fish and chips. ‘Nadiyah’s British food adventure’ bleek van een andere orde. Het werd dus een fusion-kookboek van Britse gerechten vermengd met de favoriete smaken van de Indische Nadiya Hussain. Ingrid maakte een sesamkip met kimchisalade. Gewoon omdat ze nog een spitskool had liggen en ze de meeste ingrediënten toch al in huis had. Van Ingrid kan je ook een wijntip verwachten. Verrassend genoeg stond er deze keer echter een biertip bij: Alcoholvrij Ginger beer van Fentimans. (…) Over all vonden wij het blog van Ingrid over haar vakantiekookboek nét wat meer er uitspringen dan de andere drie blogs. Daarmee geven we Ingrid dus de eerste plaats.”

Erg leuk, hoewel er helaas niet zoveel kookfans meededen deze keer. Hieronder zie je de foto’s van mijn versie van het gerecht.

snelle kimchi maken
sesamkip